aktuálně: 37 uzavírek, 6 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jsou zimní pneumatiky povinné i v jiných zemích?

9. listopadu 2009

V České republice je používání zimních pneumatik povinné v určitém časovém období a jen na vymezených úsecích českých cest. V zahraničí jsou na tom obdobně. Pouze v Rakousku jsou zimní pneumatiky povinné pro všechny a všude. Pokud je řidič nemá, musí mít u sebe sněhové řetězy, které ale smí použít jen na souvislé vrstvě sněhu.

Rakousko: Zimní pneu nebo řetězy

Nový zákon ukládá povinnost mít na všech kolech od začátku listopadu do poloviny dubna zimní pneumatiky. Jako alternativa jsou povoleny sněhové řetězy. Nicméně pouze v případech, že je vozovka pokryta souvislou nebo jen nepatrně narušenou sněhovou pokrývkou nebo ledem.

Pokuta za jízdu s letními pneumatikami (a navíc bez řetězů) je 35 euro. Ovšem v případě nehody se může zvýšit až na 5000 euro. Navíc policie má právo nevybavené vozidlo odstavit do té doby, dokud auto řádně nevybavíte. To samozřejmě může váš výlet za lyžováním zkomplikovat daleko více než pokuta. Nový zákon platí pro osobní vozidla, dodávky a lehké nákladní automobily do tří a půl tun.

Německo: Zimní pneu jen když je to třeba

U našich západních sousedů se k problému zimní výbavy automobilů postavili velice pragmaticky. Povinnost mít zimní pneu závisí hlavně na aktuální meteorologické situaci. V pravidlech silničního provozu je uvedeno, že v zimním období musí být vozidlo přizpůsobeno povětrnostním podmínkám. To znamená zejména vhodné (tj. zimní) obutí a nemrznoucí směs do ostřikovačů předního skla. Tam, kde je na silnici sníh nebo led, jsou tedy zimní pneumatiky povinné.

Porušení této povinnosti bývá odměněno při kontrole pokutou 20 Euro, v případě ohrožení ostatních (např. i zablokováním silnice) 40 Euro a úhrada správního řízení ve výši 25 Eur. Navíc pokud řidič nevybaveného automobilu způsobí nehodu, může po něm pojišťovna nárokovat část škody (to platí ale jen pro vozidla pojištěná v Německu).

Itálie: Zimní pneu jen v horách

Používání zimních pneumatik povinné není, ale v některých oblastech může být upraveno místní vyhláškou. Například v severoitalském údolí Aosta podél švýcarských a francouzských hranic je od 15. října do 15. dubna povolen vjezd pouze se zimním obutím nebo řetězy.

Francie: Zimní pneu opět jen někde

Ve Francii nejsou zimní pneumatiky povinné. Na některých horských silnicích však může být používání zimních plášťů nebo sněhových řetězů nařízeno – a to buď značkou nebo v případě sněhových kalamit může francouzská policie dočasně zakázat vjezd autům bez zimní výbavy.

Švýcarsko: Zimní pneu dobrovolné

Navzdory tuhým zimám není ve Švýcarsku uzákoněna povinnost používat zimní pneumatiky. Jejich používání je pouze doporučeno. Problémy vám začnou až v okamžiku způsobení dopravní nehody nebo zablokování dopravy.

Pokud jsou příčinou nehody letní pneumatiky, řidič nese společnou odpovědnost za vzniklé škody. V takových případech hradí švýcarské pojišťovny pouze část škody. Pokud máte auto pojištěné v ČR, tak se vás to netýká. Zablokování dopravy vás ale něco stát bude.

Slovinsko: Zimní pneu jen při sněhu na silnici

Ve Slovinsku automobily musí být vybaveny zimními pneumatikami od 15. listopadu do 15. března. Leží-li na silnicích sníh, platí tento předpis i pro turisty. Pokud jsou silnice bez sněhu, řídí se turisté předpisy své domovské země.

Praxe je tedy v různých zemích různá. Nicméně fyzikální zákony platí všude stejně. Při teplotách pod 7 stupňů Celsia prostě „fungují“ zimní pneu výrazně lépe než ty letní či univerzální: kratší brzdná dráha, větší přilnavost atd...

Richard Vlček ; Internet

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >