aktuálně: 41 uzavírek, 15 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Kde nepomohou zimní gumy, nasaďte řetězy

8. prosince 2011

Tam, kde neprojedou zimní pneumatiky, pomohou sněhové řetězy. Samozřejmě je ale musíte mít správně nasazené! Jak nasadit sněhové řetězy?

Ilustrační foto

I přesto, že na trhu existují různé druhy sněhových řetězu, princip jejich nasazování na kolo je u většiny výrobků shodný. V prvé řadě jsou důležité informace od výrobce, respektive návod na to, jak nasadit sněhové řetězy, a to včetně vyobrazení (návod pečlivě uschovejte, nejlépe přímo u sněhových řetězů).

Vyvarujte se toho, abyste si návod přečetli až o hodině dvanácté, tedy tehdy, když už jste se svým vozem uvízli ve sněhové kalamitě a chystáte se řetězy použít. Vyzkoušejte si raději nasazování řetězů dříve, než je budete opravdu potřebovat, ušetříte si tak zbytečný stres i čas. A teď pár konkrétních pravidel k tomu, jak nasadit sněhové řetězy.

1. Sněhové řetězy nasazujte včas a je-li to možné stranou od silničního provozu.

2. Zkontrolujte stav sněhových řetězů i pneumatiky. Porušené sněhové řetězy (například prasklé články) není vhodné na kola nasazovat. Může dojít k jejich dalšímu poškození nebo k poškození vozidla. K tomuto poškození dochází i v případě nasazování sněhových řetězů na nedohuštěné pneumatiky.

3. Nasazujte sněhové řetězy přesně podle návodu. I malá chybička může ohrozit vaši bezpečnost i bezpečnost dalších účastníků silničního provozu. Nezapomeňte, že sněhové řetězy se nasazují vždy na hnací nápravu. Má-li tedy vaše vozidlo pohon všech čtyř kol, použijte je na obě nápravy.

4. Po ujetí pár metrů zkontrolujte napnutí sněhových řetězů. Nezapomeňte na to, že některé typy řetězů (řetězy bez automatického dopínání) se musí po ujetí několika metrů dotáhnout.

5. Nepřekračujte povolenou rychlost. Jeďte maximálně 50 km/hod (doporučená maximální rychlost pro jízdu se sněhovými řetězy).

6. Přestane-li sníh pokrývat silnici, sněhové řetězy z vozidla sundejte. Prodloužíte tím jejich životnost a vyvarujete se tak jejich poškození.

7. Použité sněhové řetězy vždy správně ošetřete, resp. opláchněte je v teplé či horké vodě a důkladně vysušte.

8. Dodržujte další doporučení od výrobce.

Ilustrační foto

Richard Vlček ; Internet

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >