aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jak bezpečně jezdit na sněhu

19. října 2009

Pokud patříte mezi ty, kteří hodlají svého plechového miláčka využívat k dennímu ježdění také v zimních měsících, pak je zde několik rad, kterými byste se mohli v tomto nepříznivém období alespoň z části řídit.

1. Nechte prověřit svůj automobil

Nechte si zkontrolovat souměrnost účinnosti brzd, jednou za tři roky nechte vyměnit brzdovou kapalinu a zjistěte množství chladicí kapaliny v chladiči.

2. Používejte zimní pneumatiky

Zimní pneumatiky mají lepší záběr na sněhu, ledu i ve sněhové břečce. Zkracují i brzdnou dráhu. Vzorek by měl mít minimálně čtyři milimetry.

3. Na silnici se snažte předvídat

Zastavit na kluzké silnici trvá mnohem déle než na suchém povrchu. I na zdánlivě bezproblémové komunikaci vás mohou zaskočit sněhové jazyky nebo námraza.

4. Nespoléhejte jen na techniku

I když bezpečnostní prvky, jako je ABS nebo ESP, usnadňují jízdu, nejsou všemocné. Fyzikální zákony nepřemohou. Proto jezděte přiměřenou rychlostí a udržujte odpovídající odstup od vozidla před vámi.

5. Při problémech zachovejte klid

Na kluzkém povrchu většinou nemá cenu prudce brzdit a rychle měnit směr jízdy. Automobil se pak stává neovladatelný. Při smyku vždy vyšlápněte spojku.

6. Krizové situace natrénujte

Přípravu na jízdu ve zhoršených podmínkách nabízejí centra zaměřená na kurzy bezpečné jízdy. Samotné ježdění na zasněženém parkovišti přinese jen málo užitku.

Richard Vlček ; Internet

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >