aktuálně: 37 uzavírek, 11 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Ani ekologická daň vozový park neomladila

5. října 2009

Podle informací z Ministerstva dopravy se vozový park v České republice nijak výrazně neomlazuje a to přesto, že byla zavedena ekologická daň na stará vozidla. I přes vysokou daň za deset let stará vozidla, jich přibilo mnohem více, než nových automobilů, za které není při přihlašování žádný poplatek.

Mluvčí ministerstva Jan Hanzelka řekl, že stárnutí vozů souvisí také s tím, že kvůli Evropské unii se musel zrušit limit na stáří dovážených vozů. Také proto jich do Česka proudí ze zahraničí mnohem více, než tomu bylo v minulosti.

Odborníci čekali, že se po zavedení vyšší přihlašovací daně vozový park omladí. Nicméně nestalo se tak ani poté, co bylo zavedeno povinné placení zákonné pojistky i za vozidla, která nejezdí po cestách.

A vzhledem k tomu, že prodej nových vozů nyní stagnuje, dá se očekávat, že vozový park znovu v letošním roce zestárne. O kolik to bude, se ukáže až začátkem příštího roku.

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Nejkrásnější lokality vedle českých dálnic

Cestování po českých dálnicích nemusí být jen o rutinní jízdě z bodu A do bodu B. I když se na cestách potýkáme s dopravními zácpami a nekonečnými opravami, okolí českých dálnic skrývá množství nádherných a zajímavých míst, která stojí za to objevit.

zobrazit článek >

Ceny benzinu trápí mladé řidiče - cena ropy Brent je klíčovým faktorem

V poslední době se mladí řidiči stále více potýkají s rostoucími cenami benzinu, které značně zatěžují jejich rozpočet. Tento trend není jen výsledkem inflace nebo vládní politiky, ale především výkyvů na globálním trhu s ropou, konkrétně cenou ropy Brent, která má zásadní vliv na konečnou cenu pohonných hmot.

zobrazit článek >

Tipy pro efektivní stěhování: Jak ušetřit čas a peníze?

Stěhování v dynamických městech na realitním trhu s sebou vždy přináší výzvy. Kromě kolísajících nájmů a cen nemovitostí může být velkou výzvou také městská doprava a logistická omezení. V tomto článku se s vámi podělíme o nejlepší tipy a triky, které vám pomohou efektivně a úsporně se přestěhovat v rámci města.

zobrazit článek >