aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Nezkracujte životnost Vašich pneu

11. září 2009

Každý motorista by měl mít v paměti zafixováno, že tlak v pneumatikách se má kontrolovat přibližně jednou za 14 dnů či před delší cestou, a dle tohoto doporučení výrobce se i řídit. Tlak v pneumatikách má zásadní vliv jak na bezpečnost, tak i na životnost pneumatik a spotřebu pohonných hmot.

Kontrola tlaku v pneumatikách se má provádět při teplotách kolem 20°C. U zahřátých pneumatik dochází ke zvýšení tlaku v pneumatikách až o 30kPa, a proto naměřená hodnota nemusí odpovídat hodnotě tlaku pneumatiky změřené za správných podmínek.

Tabulku hodnot předepsaných tlaků ke konkrétnímu rozměru a modelu vozu vždy naleznete v manuálu automobilu, případně na víčku nádrže či sloupku „B“ řidičových dveří.

Pneumatiky lze hustit vzduchem nebo inertním plynem (nejčastěji dusíkem). Inertní plyn lze v případě potřeby doplňovat vzduchem a naopak.

Pneumatiky nahuštěné vzduchem již obsahují 79% dusíku (složení vzduchu: dusík 79% + kyslík 20% + 1% ostatní plyny) - pro běžný provoz je tedy dostačující hustit pneumatik vzduchem. Výhoda inertního plynu je velice minimální, jelikož ani inertní plyn není tlačen do pneumatiky, která by byla zbavena veškerého obsahu vzduchu.

Tlak v rezervě

Při kontrolování tlaku v pneumatikách zapomíná většina řidičů kontrolovat současně i tlak v rezervním kole. Rezervní kolo je povinou výbavou automobilů (pokud není vymezeno jinak) a prvkem, který si zaslouží minimálně stejnou pozornost jako pneumatika standardní.

Rezervní prostor může být vyhrazen pro plnohodnotnou rezervu nebo pro dojezdovou rezervu:

- plnohodnotné rezervní kolo se plní na tlak shodný s tlakem v pneumatikách použitých na vozidle. Ve většině případů je hodnota tlaku kolem 2,2 barů.

- tlak dojezdové rezervy je uvedený v manuálu vozu a není shodný s plnícím tlakem klasické pneumatiky. Plnící tlak dojezdové rezervy většinou atakuje hranici 4 barů.

-ric- ; Internet

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >