aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Na jižní části Pražského okruhu stojí nejdelší most v ČR

29. září 2009

Česká republika má dostavěný svůj nový nejdelší most, který měří přes 2 km. Jde o Lahovickou estakádu na Pražském okruhu vedenou nad řekou Berounkou. K dokončení nosné konstrukce levého mostu došlo oficiálně dnes 3. září 2009, podle harmonogramu celkové výstavby úseku 514.

Most je součástí důležité spojky mezi dálnicemi D5 na Plzeň a D1 na Brno, která již v příštím roce výrazně odlehčí komunikacím na území hlavního města Prahy.

Nejzajímavější je na celém mostě především jeho délka 2055 metrů. Jde na české poměry o unikátní stavbu. „Most v Lahovicích je náročné stavební řešení. Most leží na celkem 88 pilířích a nejvyšší z nich dosahuje délky 40 metrů,“ vysvětluje generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

Most začíná u velké mimoúrovňové křižovatky s ulicí Strakonickou ve směru od dálnice D1, na kterou navazuje most přes Vltavu a tunel Komořany délky 1,9 km. Směrem k dálnici D5 překonává estakáda řeku Berounku a železniční trať, aby pak vystoupala k tunelu Lochkov délky 1,7 km.

Na stavbě úseku 514 je vedle estakády a tunelu zajímavá také křižovatka protínající ulici Strakonickou, po které je vedena doprava z Prahy směrem na rychlostní silnici R4 (směr Příbram a Strakonice). „Zajímavostí je na křižovatce její řešení, které myslí i na řidiče, kteří zapomenou včas odbočit. Budou mít možnost o několik metrů dál opustit most a vrátit se zpět na Strakonickou ulici, protože uprostřed křižovatky vznikne velký kruhový objezd,“ vysvětluje Alfred Brunclík.

Úsek 514 Lahovice - Slivenec, na kterém je umístěn nejdelší silniční most v České republice, je specifický také dalším mostním dílem - Lochkovským mostem. Ten je zase svojí výškou 65 metrů nejvyšší v Praze.

Výstavba jižní části okruhu kolem Prahy probíhá v cenách, které ŘSD vytendrovalo v soutěži. Zároveň není ohroženo ani financování stavby, neboť jde o projekty s pokrytým financováním.

I dnešní událost potvrzuje plánované zprovoznění již v příštím roce, ke kterému má dojít v letních měsících. Definitivní datum bude stanoveno po vyhodnocení nadcházející zimní stavební sezony.

-ric- ; ŘSD

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >