aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Má diesel opravdu nižší spotřebu? Jak, kdy...

27. srpna 2009

Motoristé si rádi kupují dieslové vozy, pro které obecně platí, že mají nižší spotřebu. Podle odborníků to ale neplatí za každých podmínek. Pokud budete stále šlapat na plyn a jezdit převážně po městě, pak půjde spotřeba logicky nahoru.

Přeplňovaný dieselový motor funguje nejlépe při částečném zatížení - například při konstantní rychlosti na tempomat po dálnici předpisovou stotřicítkou. Potom se opravdu spotřeba oproti srovnatelnému benzínovému motoru sníží i na rozdíl dvou tří litrů.

To může znamenat vysokou finanční úsporu na každých 1000 km. Jestli ale chcete z dieselu neustále ždímat maximum, klidně se může stát, že ve výsledku bude žrát stejně jako odpovídající benzínový agregát. Proto si nejprve ujasněte, jak s autem chcete jezdit a kde.

Podle toho se rozhodněte, zda je pro vás výhodnější benzínový nebo dieselový motor. Dieslový vůz má totiž nižší spotřeba, ale potřebuje častější údržbu a také kratší intervaly na výměnu oleje, než je zvykem u benzínových motorů.

Richard Vlček ; Internet

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >