aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jak přihlásit vůz s pravostranným řízením

21. srpna 2009

Pokud si dovezete vůz z některé země Evropské unie a bude mít řízení napravo, pak je možné jej v určitých případech přihlásit také v České republice. Zde je návod, jak to nejjednodušeji udělat.

Postup pro vlastní dovoz vozidla ze státu Evropské unie

1. Udělení osvědčení o homologaci typu ES nebo schválení technické způsobilosti typu vozidla vydané jiným členských státem EU.

2. Pro vozidlo, u něhož není prokázáno udělení osvědčení o homologaci typu ES nebo schválení technické způsobilosti typu vozidla vydané jiným členským státem Evropské unie, platí ustanovení odst. 3 § 35 zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.

3. Osvědčení o registraci silničního motorového vozidla a technický průkaz silničního motorového vozidla, pokud byl vydán. Žadatel doloží originály ze země původu nebo ze země poslední registraci.

4. Evidenční kontrola

Pro registraci vozidla v České republice je v zásadě platný požadavek levostranného řízení, ale na základě základních právních principů práva Evropské unie, tj. volný pohyb zboží a volný pohyb osob, je možné udělit výjimku pro registraci vozidla s pravostranným řízením jednotlivě dovezeného z členského státu Evropské unie a to v případě, že se jedná o přesun vlastního vozidla v rámci Evropské unie. Vzhledem k zákonným požadavkům na bezpečnost silničního provozu bude tato výjimka udělena pouze na základě níže uvedených požadavků.

Výjimka bude udělena za předpokladu splnění všech následujících požadavků:

1. Žadatel o oddělení výjimky pro registraci vozidla, tj. vlastník vozidla (dále jen žadatel) pobýval na území členského státu EU a stěhuje se na území České republiky, přičemž současně s tím přesouvá svoje vozidlo, což prokáže zápisem v technickém průkazu nebo osvědčení o registraci vozidla.

2. Vozidlo bude upraveno z hlediska světelných zařízení a nepřímých výhledů (zrcátka) pro provoz pravostranný, což bude doloženo technickým protokolem z pověřené zkušebny o kontrole nepřímého výhledu z vozidla a doložením nastavení světlometů pro pravostranný provoz.

Pověřené zkušebny:

DEKRA Automobil a.s.

Türkova 1001

149 00 Praha 4

tel: 267 288 111

TÜV SÜD Auto CZ s.r.o.

Novodvorská 994/138

142 21 Praha 4

tel: 239 046 900

Upozornění:

1. Pro udělení výjimky pro vlastní registraci vozidla je žadatel povinen mít pobyt na území České republiky.

2. Vlastní výjimka je nepřenosná na jinou osobu a v případě, že dotyčná osoba již nehodlá dále vozidlo v ČR provozovat musí být vozidlo trvale vyřazeno nebo vyvezeno.

Richard Vlček ; Internet

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >