aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Co udělat s autovrakem?

20. srpna 2009

Nejsnazší cesta vede přes sběrny kovového odpadu. Takovýchto provozoven je na území České republiky několik desítek. Podmínkou pro přijetí vozidla v recyklačním středisku je jeho odhlášení z registru vozidel na dopravním inspektorátu.

Majiteli je pak vystaven doklad o ekologickém zneškodnění vozidla. Autovrak stačí pouze přivézt a mít s sebou velký technický průkaz. Majitel vozu by však neměl počítat s tím, že v tomto případě obdrží nějaké peníze. Spíše naopak.

Pokud je vrak kompletní, majitel nic neplatí. Jestliže chybí například motor, musí zaplatit částku v řádu několika set korun. Po odevzdání vozu jeho majitel obdrží potvrzení pro úřad, kde bude vůz odhlašovat. Seznam zpracovatelů autovraků lze najít na internetových stránkách ministerstva životního prostředí.

Další možnost, jak se zbavit autovraku, nabízejí vrakoviště. Je však potřeba si předem ověřit, zda mají potřebná povolení k vydávání potvrzení o ekologické likvidaci vozu. Pravdou ale zůstává, že vrakoviště za vůz většinou zaplatí. Částka záleží na stáří, typu a množství použitelných náhradních dílů.

-ric ; Internet

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >