aktuálně: 37 uzavírek, 11 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Stanice měření emisí přišly o licence

12. srpna 2009

Na základě prověrek zavřelo Ministerstvo dopravy od začátku roku již šestnáct stanic na měření emisí automobilů. Zavřena byla také jedna stanice technické kontroly. Za úplatek tam totiž prošly technickou kontrolou i vozidla, která neměla na cestě co dělat.

Podle provozovatelů technických stanic jsou nabídky na úplatky od jejich klientů velmi časté. Dokonce se i stalo, že přímo v technickém průkazu byly vloženy tři tisíce korun. Technik se pak snažil tyto peníze obhájit tím, že to je poplatek za danou prováděnou technickou kontrolu.

Nicméně nutno přiznat, že některé vozy projdou také díky nepřesným nebo dokonce úplně špatných přístrojům na technické stanici. Odhalit takový přístroj ale není jednoduché. Ministerstvo se hájí tím, že nemá dostatek lidí na to, aby takové kontroly mohlo provádět v potřebné míře.

V České republice je celkem 3500 stanic, které měří emise. Kontrolu tak mohou očekávat tak jednou za padesát let, pokud budeme brát v úvahu fakt, že ministerští úřadníci zvládnou zkontrolovat jednu stanici týdně.

Vloni například prověřili celkem 45 stanic. Hned 25 z nich bylo následně uzavřeno. Letos se zatím zavřela jen každá druhá stanice. U stanic STK je situace mnohem lepší a to především od doby, co funguje systém on-line a kamer. Případy podvodných technických kontrol se tak minimalizoval.

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Nejkrásnější lokality vedle českých dálnic

Cestování po českých dálnicích nemusí být jen o rutinní jízdě z bodu A do bodu B. I když se na cestách potýkáme s dopravními zácpami a nekonečnými opravami, okolí českých dálnic skrývá množství nádherných a zajímavých míst, která stojí za to objevit.

zobrazit článek >

Ceny benzinu trápí mladé řidiče - cena ropy Brent je klíčovým faktorem

V poslední době se mladí řidiči stále více potýkají s rostoucími cenami benzinu, které značně zatěžují jejich rozpočet. Tento trend není jen výsledkem inflace nebo vládní politiky, ale především výkyvů na globálním trhu s ropou, konkrétně cenou ropy Brent, která má zásadní vliv na konečnou cenu pohonných hmot.

zobrazit článek >

Tipy pro efektivní stěhování: Jak ušetřit čas a peníze?

Stěhování v dynamických městech na realitním trhu s sebou vždy přináší výzvy. Kromě kolísajících nájmů a cen nemovitostí může být velkou výzvou také městská doprava a logistická omezení. V tomto článku se s vámi podělíme o nejlepší tipy a triky, které vám pomohou efektivně a úsporně se přestěhovat v rámci města.

zobrazit článek >