aktuálně: 37 uzavírek, 11 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jak mít správně nahuštěné pneumatiky

7. srpna 2009

Všeobecně je známo, že správně nahuštěné pneumatiky mají nejen pozitivní vliv na jízdní vlastnosti vozu, ale především na lepší spotřebu paliva a také na pomalejší opotřebovávání samotných pneumatik.

Výrobce vozu předepisuje v technických datech správný tlak vzduchu pro doporučené pneumatiky. Tyto hodnoty jsou i na vnitřní straně krytky palivové nádrže a jsou tak uživateli snadno dostupné. Bude-li se uživatel těmito údaji řídit, měl by vůz dosahovat optimální jízdní vlastnosti.

Správné nahuštění má vliv také na životnost obutí, která bude při odpovídajícím nahuštění a šetrném způsobu jízdy nejdelší. Také spotřeba je do jisté míry závislá na správném nahuštění. Kontrola tlaku v pneumatikách trvá několik minut a některé vozy již mají i diagnostiku správného nahuštění pneumatik.

Navíc současné pneumatiky neztrácejí tlak vzduchu jako dřívější, proto by měl každý uživatel občas těchto několik minut obětovat. To se mu vrátí delší životností a nezhoršenými jízdními vlastnostmi. Jako příklad významu správného tlaku v pneumatice stačí uvést to, že pokud bude v pneumatikách tlak o dvacet procent vyšší, klesne životnost o deset procent.

Ještě větší pokles životnosti je u podhuštěné pneumatiky, kdy podhuštění o třicet procent, což nemusí vždy být zaznamenáno pouhým pohledem na kolo, znamená pokles životnosti téměř na polovinu.

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Nejkrásnější lokality vedle českých dálnic

Cestování po českých dálnicích nemusí být jen o rutinní jízdě z bodu A do bodu B. I když se na cestách potýkáme s dopravními zácpami a nekonečnými opravami, okolí českých dálnic skrývá množství nádherných a zajímavých míst, která stojí za to objevit.

zobrazit článek >

Ceny benzinu trápí mladé řidiče - cena ropy Brent je klíčovým faktorem

V poslední době se mladí řidiči stále více potýkají s rostoucími cenami benzinu, které značně zatěžují jejich rozpočet. Tento trend není jen výsledkem inflace nebo vládní politiky, ale především výkyvů na globálním trhu s ropou, konkrétně cenou ropy Brent, která má zásadní vliv na konečnou cenu pohonných hmot.

zobrazit článek >

Tipy pro efektivní stěhování: Jak ušetřit čas a peníze?

Stěhování v dynamických městech na realitním trhu s sebou vždy přináší výzvy. Kromě kolísajících nájmů a cen nemovitostí může být velkou výzvou také městská doprava a logistická omezení. V tomto článku se s vámi podělíme o nejlepší tipy a triky, které vám pomohou efektivně a úsporně se přestěhovat v rámci města.

zobrazit článek >