aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Nová vyhláška o povinné výbavě začne platit až od srpna

17. července 2009

Již dříve jsme vás informovali o tom, že nová vyhláška o povinné výbavě měla začít platit již v polovině července. Nyní ale ministerstvo platnost posunulo až na začátek srpna. Přesné datum bude stanoveno později a všichni se jej údajně včas dozvíme.

Mluvčí Ministerstva dopravy Karel Hanzelka řekl, že pro řidiče nezavádí žádné nové povinnosti, spíše naopak - v některých věcech jim uleví. Motoristé totiž sebou nebudou muset vozit rezervu. To ale jen v případě, že budou mít sadu na opravu defektu pneumatiky nebo smlouvu s asistenční službou, která by jim výměnu kola zajistila.

U starších vozů, jako například Škoda 100 nebo Škoda 120, zůstane rezervní kolo i nadále povinné. Je to proto, jelikož je většinou součástí deformačních zón daného vozu při havárii.

Druhá podstatnější změna pomůže především motocyklistům - nebudou muset sebou vozit náhradní sadu žárovek.

Nové povinnosti pro všechny motoristy zavede další vyhláška, která ale začne platit až od ledna roku 2011. Změní se především vybavení lékárničky. Povinná bude termofólie, respirační maska a leták s návodem první pomoci, který už zavedli naši východní sousedé na Slovensku. Přibude také povinnost mít reflexní vestu.

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >