aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Někteří prodejci už šrotovné zavedli

15. července 2009

Také v České republice můžete již dostat šrotovné a to dokonce přímo od automobilek. Jako první s ním nyní přišly automobilky Citroën a Hyundai. Když vyřadíte svůj starý vůz, dostanete od nich dotaci 30 tisíc korun na nový automobil.

Už někdy v březnu zavedly šrotovné také velké autobazary, jako například Auto Esa nebo AAA Auto. Hyundai bude nabízet slevu od 15. července a vůz musí být nejméně deset let starý. U Citroënu dokonce stačí pouze šest let staré auto - musíte jej ale vlastnit nejméně půl roku.

Různé akční slevy a ceny ale najdete i ostatních prodejců. Tak například Ford nabízí vybrané modely Fusion a Focus se zvýhodněním až 120 tisíc korun. Automobilka VW také nezahálí a nabízí například Tourana se slevou 60 tisíc korun.

Prodej nových aut poklesl v celé Evropě a v Česku to bylo v letošním roce o 12.4 procenta. Za tímto poklesem je samozřejmě především hospodářská krize, která postihla celý svět.

Česká vláda se snažila povzbudit trh s novými vozy schválením balíčku, ve kterém je i šrotovné ve výši 30 tisíc korun. Prezident ale tento zákon vetoval. Kdy se tak začne vyplácet státní dotace motoristům není zatím vůbec jasné...

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >