aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Nehod v Česku ubývá... Jen papírově!

8. července 2009

Podle posledních statistik Policie ČR nehod na silnicích a dálnicích v České republice rapidně ubývá. Tedy alespoň podle čísel, která jsou ve statistikách. V některých krajích je dokonce letos evidována pouze polovina nehod oproti rokům minulým.

Pravda je ale někde jinde... Za prvé má na úbytek nehod vliv nový zákon, podle kterého není potřeba k havárii, u které se nikdo nezranil a škoda není vyšší než 100 tisíc korun, volat policejní hlídku.

Druhý „fígl“, který policisté používají je ten, že jsou drobnější nehody zaznamenány pouze jako přestupky a ty se do statistiky nehodovosti nezapočítávají. Je ovšem otázkou, zda je takový systém správný…

Statistika nehod v České republice:

Leden až červen 2009

počet nehod 35 436

mrtví 380

těžce zranění 1 486

lehce zranění 10 497

Leden až červen 2007

počet nehod 78 778

mrtví 445

těžce zranění 1 775

lehce zranění 11 598

Z policejních čísel vyplývá, že nejméně nyní řidiči bourají na jihu Moravy. Počet klesl o téměř 80 procent. Nejčastější příčinou nehod stále zůstává nevěnování se řízení a vysoká rychlost.

Richard Vlček ; Internet

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >