aktuálně: 37 uzavírek, 8 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Na Shell Eco-marathonu Europe 2009 padaly úžasné rekordy

21. května 2009

Jubilejní 25. ročník Shell Eco-marathonu Europe byl v rámci svých třech dnů svědkem sedmi nových rekordů, z nichž dva byly překonány ihned následující den. Rekordy byly překonány v kategoriích: Prototypů s interním spalovacím pohonem, UrbanConcept s dieselovým spalovacím pohonem, UrbanConcept s nejnižším objemem emisí CO2, a vozů s pohonem na solární energii.

Hlavním rekordmanem letošního ročníku byl tým Microjoule ze St Joseph La Joliverie ve francouzském Nantes. Jeho prototyp s interním spalovacím pohonem překonal již dlouho platný rekord 3 410 km, kterého dosáhl před pěti lety tým ze stejné školy.

Rekord byl překonán o dalších 172 kilometrů. Avšak tým se s tímto výsledkem nehodlal spokojit - večer stejného dne byl čerstvý rekord 3 582 km opět překonán o dalších neuvěřitelných 189 kilometrů. Prototyp tedy ujel na jeden litr paliva historickou vzdálenost 3 771 km. Další francouzský tým, ProductTeam z Lycée Louis Pasquet v Arles, ujel se svým solárním vozem skvělých 644 kilometrů na jednu kilowatthodinu energie, nicméně ani to nestačilo a za pár hodin byl na světě nový rekord: 665km/Kwh.

Pět rekordů, které byly zapsány v rámci letošního ročníku a zatím nebyly překonány (překonané dřívější rekordy jsou uvedeny v závorkách):

1. Microjoule, St Joseph La Joliverie, 3 771 km/l (3 582km/l v roce 2009; 3 410km/l v roce 2005), Kategorie Prototypů s interním spalovacím motorem

2. ProductTeam, Lycée Louis Pasquet, 665km/Kwh (644km/Kwh v roce 2009, 570km/Kwh v roce 2008), vůz se solárním pohonem

3. Team NTNU, Norges Tekiske og Naturvitenskapelige Universitet, Norsko, 1 246 km/l, celkově nejnižší spotřeba v kategorii UrbanConcept (848km/l v roce 2008)

4. FL Smith Roadrunners, Technical University of Denmark, 589km/l v kategorii UrbanConcept s dieselovým spalovacím motorem (306km/l v roce 2007)

5. Team NTNU, Norges Tekiske og Naturvitenskapelige Universitet, 2,6g/km, nejnižší emise CO2 v kategorii UrbanConcept (6,15g/km v roce 2008)

Vincent Tertois, technický ředitel, řekl v reakci na letošní úrodu nových rekordů: „Počet zapsaných rekordů dokládá, jak studenti tvrdě pracovali, a také ukazuje vývoj v konstrukci vozů, které jsme mohli letos vidět. A skutečnost, že mnohé rekordy byly výrazně překonány, lze připsat také parametrům novému okruhu a příznivým klimatickým podmínkám, které letos přály závodním týmům.“

Globální manažer Shell Eco-marathonu, Mark Singer, uvedl: „Letošní ročník byl pro nás na novém okruhu v Německu historický: nejenže studenti zapsali několik skvělých rekordů v hospodárnosti provozu, bez nich, našich dobrovolníků a sponzorů by nebylo možné přenést Shell Eco-marathon do jiné části Evropy. Těšíme se, že ročník 2010 bude stejně úspěšný jako tento.“

Letošního ročníku se letos po krátké přestávce účastnil také tým HydrogenIX z Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB - Technické univerzity Ostrava pod vedením Doc. Ing. Bohumila Horáka Ph.D. Jejich vozidlo soutěžilo v kategorii Prototypů s vodíkovým pohonem, ale bohužel se z technických důvodů nepodařilo absolvovat žádnou kvalifikovanou jízdu.

-ric- ; Shell

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >