aktuálně: 37 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Šrotovné v Česku už od září ?

14. dubna 2009

Pokud se politické strany dohodnou, tak by mohlo šrotovné v České republice platit již od září roku 2009. Přestože ODS je stále proti, ČSSD na šrotovném trvá a jsou již také známy podmínky, za jakých na tuto prémii lidé dosáhnou.

Podmínky šrotovného:

- musíte nechat ekologicky zlikvidovat nejméně 10 let staré auto a vyřadit ho z evidence

- majitelem zlikvidovaného vozu musíte být nejméně 2 roky

- při nákupu nového auta se musíte vejít do ceny 500 000 Kč včetně DPH

- nové auto musí splnit emisní limit 160 g CO2 na kilometr

Stále ale není jasné, jak 30 tisíc korun dosáhnou motoristé. Buď to může být varianta jako na Slovensku, kdy se o šrotovné žádá u prodejce vozidel, nebo jako v Německu, kde se o prémii žádá až poté, co si vůz koupíte a dovezete domů.

Rozhoduje se také o tom, zda budete moci využít šrotovné i při leasingu. Na Slovensku to totiž nejde.

Na přesné podmínky si budeme muset ještě počkat, ale již nyní je celkem jasné, že pokud se ke šrotovnému s nějakou slevou nepřidají i automobilky či prodejci, pak zájem zřejmě nebude takový, jako třeba na Slovensku, kde je šrotovné až 2000 Euro...

Richard Vlček ; Internet

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >