aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Pravdy a mýty o kácení dřevin kolem silnic

8. dubna 2009

Z 1938 stromů připadajících na ŘSD je pokácení celých 1862 kusů naplánováno kvůli zdraví stromů (odumřelé či nemocné), a pouhých 76 kusů kvůli umístění, které je nebezpečné pro provoz a není možné ho nějakým technickým opatřením kompenzovat.

Přestože jsme již mnohokrát na novinářské dotazy odpověděli, že není pravda, že ŘSD plánovalo plošné kácení alejí, jako legenda ta informace žije dál - naposledy ji včera znovu recyklovala ČTK: Ředitelství silnic a dálnic chtělo v nynějším zimním období vykácet 9000 stromů, protože jsou nebezpečné pro řidiče.

Takové tvrzení není pravdivé z několika důvodů. Prvním je, že toto číslo, 9000 stromů, které někdy v únoru zveřejnila Česká inspekce životního prostředí, zahrnuje jak stromy kolem silnic první třídy spravovaných Ředitelstvím silnic a dálnic (1938 kusů), tak i stromy kolem silnic druhé a třetí třídy spravované kraji, respektive jejich krajskými správami silnic (zbytek do zmiňovaných devíti tisíc).

Druhým důvodem nepravdivosti zmíněného tvrzení je, že stromy mají být pokáceny, protože jsou nebezpečné pro řidiče. Není tomu tak – z 1938 stromů připadajících na ŘSD je pokácení celých 1862 kusů naplánováno kvůli zdraví stromů (odumřelé či nemocné), a pouhých 76 kusů kvůli umístění, které je nebezpečné pro provoz a není možné ho nějakým technickým opatřením kompenzovat. Za zmínku v této souvislosti stojí, že o tom, zda jde o strom nemocný či odumřelý, nerozhodují silničáři, ale příslušní odborníci, a že ani návrhy na odstranění kvůli umístění nejsou naší svévolí, ale plynou z návrhů příslušných správních úřadů, obcí nebo policie.

ČTK dále včera napsala, že se ŘSD po výzvách ochránců přírody rozhodlo, že se zdrží plošného kácení stromořadí. Ani to nemůže být pravda, protože ŘSD žádné plošné kácení neplánovalo. O jakém plošném kácení se to mluví, když chceme na asi šesti tisících kilometrech silnic, které máme na starosti, pokácet 1938 stromů? Zvlášť, když se v téže zprávě ČTK píše, že jen ve Středočeském kraji je u silnic druhé a třetí třídy asi 355 tisíc stromů?

-ric- ; ŘSD

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >