aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Zdraží se dálniční známky?

5. března 2009

Přestože se na letošek dálniční známky pro osobní automobily nezdražovaly, neznamená to, že ceny zůstanou stejné i na rok 2010. Nový ministr dopravy Petr Bendl sice neřekl přímo o kolik by se mohla známka v budoucnu zdražit, nicméně je velice pravděpodobné, že se v příštím roce nebude po dálnicích jezdit jen za tisícikorunu.

V letošním roce se však očekává zavedení jedné podstatné novinky a to elektronické dálniční známky pro osobní automobily. Zatím však není jisté, kdy k této změně přesně dojde.

Předchozí ministr dopravy sliboval, že viněty do vozů budou k dispozici již v polovině roku. Nový ministr zatím přesný termín neví.

Pokud by viněty byly zavedeny ještě letos a v příštím roce by se při jejich dobíjení zvedla cena, určitě by to řidiči přijali lépe, jelikož viněta by byla přenosná mezi automobily a kdo má doma dva nebo dokonce i tři vozy, mohl by nabitou elektronickou vinětu jednoduše mezi nimi přenášet a určitě by ušetřil nemalé finance za nákup papírových dálničních známek.

Podle Bendla se ale určitě prodraží jízda po dálnici kamionům s váhou nad 12 tun. Nyní přitom platí za každý ujetý kilometr po dálnici přibližně 4 koruny.

Ceny dálničních známek:

1999 až 2003 – 800,- Kč

2004 až 2007 – 900,- Kč

2008 až 2009 – 1000,- Kč

2010 - ?,- Kč

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >