aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Trvalé vyřazení vozidla z evidence

3. března 2009

Zákon č. 56/2001 Sb. o silničním provozu doznal drobné úpravy (viz. níže citace ze zákona), která umožňuje vozidlo trvale vyřadit z registru silničních vozidel na základě prokázání, že vozidlo bylo dále využito např. jako doplňkový objekt na soukromém pozemku, nikoliv však k provozu na pozemních komunikacích.

Zákon č. 56/2001 Sb. se doplňuje v § 13, jehož odstavec (2) nově zní: „Obecní úřad obce s rozšířenou působností trvale vyřadí vozidlo z registru na žádost jeho vlastníka. Tuto skutečnost vyznačí v technickém průkazu vozidla a v registru silničních vozidel. Se žádostí o trvalé vyřazení vozidla z registru silničních vozidel předloží vlastník motorového vozidla potvrzení o převzetí autovraku vystavené provozovatelem zařízení ke sběru autovraků podle zvláštního právního předpisu. Vlastník vozidla přitom odevzdá tabulky s přidělenou registrační značkou. Jedná-li se o žádost o trvalé vyřazení vozidla z registru silničních vozidel, je vlastník motorového a přípojného vozidla povinen doložit způsob jeho zániku nebo jejich dalšího využití“.

Zákon zde vychází z předpokladu, že potvrzení o převzetí autovraku vystavené provozovatelem zařízení ke sběru autovraků nemusí být předkládáno v případě, že vozidlo se nestává odpadem, protože jeho vlastník pro něj má jiný způsob využití. Je zde uplatněn „zánik vozidla“, který však není fyzickým zánikem, ale pouze zánikem ve smyslu dalšího provozu na pozemních komunikacích.

Formulace je sice velmi obecná, avšak lze uvést základní případy, kdy je možné využít tento institut a kdy nikoliv. V žádném případě nelze tento institut aplikovat, pokud vlastník (provozovatel) vozidla pro něj nemá další využití a hodlá se vozidla zbavit např. rozprodáním na náhradní díly. Tento postup není možný, neboť vozidlo může být zlikvidováno výhradně cestou určeného provozovatele zařízení ke sběru autovraků. Naopak způsobů dalšího využití může být více, je však nutné je specifikovat (zákon říká „doložit“, tj. písemně specifikovat, v nejednoznačných případech doložit např. fotodokumentaci apod.). Další využití vozidla je např. pro sběratelské účely, konkrétní výzkumné či zkušební účely, využití jako doplňkový objekt na soukromém pozemku - herna pro děti, výstavka apod. zákon nezakazuje a tudíž je možné takovéto způsoby využití uplatnit. Vždy však musí být tento způsob jednoznačný a doložený minimálně písemně.

-ric- ; Internet

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >