aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Emotivní projekt proti dopravním nehodám opět po dvou letech v Olomouci

23. února 2009

Ve středu 18. února se 1 700 žáků a studentů z Olomouckého kraje setkalo tváří v tvář s dopravní nehodou. Ve velkém sálu hotelu Sigma totiž pokračovalo jarní turné multimediální preventivní show The Action – BESIP Tour 2009.

Tento úspěšný projekt zaměřený na bezpečnost silničního provozu pro skupinu mladých a začínajících řidičů má za sebou během uplynulých čtyř ročníků už 227 repríz, které zhlédlo 93 tisíc diváků. Letošních 9 představení ve 3 městech vidělo bezmála 5 tisíc žáků devátých tříd základních škol a středoškoláků. Téměř 80 tisíc diváků pak navštíví další představení v 26 městech České republiky. Na projektu The Action se podílí agentura EuroNet.CZ ve spolupráci s oddělením BESIP Ministerstva dopravy, které je zároveň generálním a jediným finančním partnerem.

Průzkum agentury STEM, který si oddělení BESIP Ministerstva dopravy zadalo, prokázal, že multimediální show The Action oslovuje zmíněnou cílovou skupinu velmi účinně. Studenti přijímají pozitivně formu i obsah tohoto projektu. V průzkumu mu udělili průměrnou školní známku 1,5. Téměř všichni studenti oslovení v tomto průzkumu uvedli, že si díky The Action více uvědomují nebezpečí spojená s dopravními nehodami a vážné důsledky nezodpovědného chování řidičů. Tři ze čtyř respondentů se dále domnívají, že The Action bude mít trvalý vliv na jejich chování v silničním provozu.

„Těší nás, že se nová multimediální forma prezentace setkává s tak příznivým ohlasem u náročné skupiny teenagerů,“ říká Zuzana Ambrožová, vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy, a dodává: „Věřím, že projekt také svým dílem přispěl ke snížení počtu nehod způsobených mladými řidiči.“ Zatímco počet všech dopravních nehod klesl v loňském roce v porovnání s rokem 2004 (začátek projektu The Action v ČR) o 18,4 %, u dopravních nehod zaviněných řidiči do 25 let to bylo o celých 30,1 %!

„Náš projekt The Action totiž není postavený na sice poučných, ale pro mladé lidi většinou nudných přednáškách a mentorování. Používá formy multimediálního představení, při kterém je mluvené slovo zakomponováno do silných emotivních prožitků zprostředkovaných nejen drsnými záběry vážných dopravních nehod, ale i uměleckou scénickou produkcí. A mluvené slovo hlavně vychází z úst lidí, kteří vážnou nehodu buď sami zažili, nebo na místě pomáhali jejím obětem,“ vysvětluje Martin Gebauer, ředitel agentury EuroNet.CZ, a dodává: „Často v hledišti vidíme slzy a neméně často se na nás diváci i zlobí, že jsme je vystavili takovému duševnímu traumatu. Ale výsledky průzkumu ukazují, že jdeme správnou cestou.“

V loňském roce způsobili mladí řidiči 14 % dopravních nehod zaviněných řidiči motorových vozidel a jsou zodpovědní za 18,2 % všech úmrtí při těchto dopravních nehodách. Preventivní činnost v oblasti bezpečnosti silničního provozu patří mezi priority, se kterými přicházím na ministerstvo,“ říká nový ministr dopravy Petr Bendl a dodává: „Byl bych rád, aby ještě v letošním roce tento úspěšný projekt doplnily nové aktivity v oblasti prevence. Budeme hledat další přitažlivé formy, jak oslovit mladé a začínající řidiče, ale také nejmladší účastníky silničního provozu.“

-ric- ; Besip

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >