aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Led a sníh komplikují dopravu

20. února 2009

Meteorologická předpověď stále upozorňuje na přívaly sněhu. Dopravní policisté proto varují řidiče: „Buďte za volantem opatrní, a pokud nemusíte, raději nevyjíždějte“.

Letošní zima přeje vyznavačům zimních sportů, ale lidem, kteří se pohybují po pozemních komunikacích, příliš nakloněna není. To dokazují také celotýdenní dopravní komplikace související se silnými sněhovými srážkami.

Povětrnostní podmínky významně ovlivňují nehodovost a stav povrchu komunikace je více než jindy rozhodujícím faktorem. I když je zima v plném proudu, na silnicích stále potkáváme mnoho řidičů, kteří jsou překvapeni typicky zimními podmínkami (sníh, náledí, mlha, nízké teploty apod.). Přidáme-li k tomu ještě zbytečný shon, spěch, aroganci a nízkou úroveň „spolupráce mezi řidiči“, je výsledek velmi špatný.

Sněhová pokrývka se po oblevě snadno „promění“ v náledí. Také s tím by měl každý řidič počítat. Jen počet osob usmrcených na náledí a ujetém sněhu je oproti lednu 2008 více jak dvojnásobný.

Stručný statistický pohled, ale i pohled na aktuální počasí ukazuje, že o sobě zima stále dává vědět a na příznivější počasí si ještě musíme nějakou dobu počkat.

Řidiči by měli na svých cestách počítat se zhoršenou sjízdností nebo neprůjezdností některých komunikací. Sněhová nadílka často zaskočí řidiče, kteří přejíždějí z nižších poloh do vyšších nadmořských výšek. Řidič s vozidlem nedostatečně vybaveným do extrémních podmínek může mít problém zvládnout řízení.

Následkem může být dopravní nehoda (často i se smrtelnými následky), uvíznutí nebo zablokování komunikace. Je proto velmi nutné vozidlo před jízdou pečlivě připravit s ohledem na aktuální povětrnostní podmínky. V těchto dnech je hazardem vyjíždět s vozidlem bez odpovídajícího zimního vybavení (kvalitní zimní pneumatiky, do hor sněhové řetězy, kvalitní stěrače, nemrznoucí kapalinu do vstřikovačů apod.).

Neméně důležité je přizpůsobit styl jízdy obtížným podmínkám. V každém případě by se měli řidiči obrnit trpělivostí, zapomenout na agresivitu a spěch a naopak by neměli zapomínat na ohleduplnost a předvídavost. Se sněhem se podle aktuálních předpovědí budeme na silnicích potýkat i v následujících dnech. Buďte proto na svých cestách velmi opatrní.

-ric- ; PČR

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >