aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Brzy se zřejmě změní vyhláška

3. února 2009

Ministerstvo dopravy se chystá zmodernizovat velmi zastaralou vyhlášku ohledně toho, co by měl mít řidič povinně ve svém vozidle. Novela počítá například s tím, že každý motorista bude muset mít ve voze hasící přístroj, ale nebude muset vozit náhradní žárovky.

Dále by měl u sebe každý motorista nově reflexní sprej, pásmo a také tužku. Tyto pomůcky by měly každému sloužit především k tomu, aby si zadokumentoval a zaznačil případnou nehodu.

Všichni totiž dobře víme, že od ledna 2009 se již k nehodám, kde škoda nepřesáhne 100 tisíc korun a není zraněna žádná osoba, nemusíme volat policii ČR. Motoristé si tak v podstatě musí nehodu vyšetřovat sami.

Podle ministerstva dopravy ale není jisté, jak bude vyhláška v konečné podobě vypadat, jelikož ta vznikala ještě za starého ministra dopravy. Nikdo tak neví, zda i nový ministr novelizaci vyhlášky podpoří a bude pokračovat v nastoupené cestě jeho předchůdce.

Podle hasičů by ale měl být přístroj v každém voze povinný. Za pravdu jim dávají především hrozivá čísla ze statistik za loňský rok. Při haváriích začalo hořet celkem 1 834 osobních aut. Zemřelo přitom 32 osob a 171 bylo zraněno.

Pokud jde například o rezervní kolo, tak to by již také nemuselo být povinné, nicméně každý motorista by musel do kufru přibalit sadu na opravu kola. Po takové opravě se dá ujet ještě dalších asi 200 kilometrů. Pokud půjde vše hladce, pak by nová vyhláška měla platit již od července 2009.

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >