aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Uvítali byste "odstupné" za své staré auto?

27. ledna 2009

Finanční krize citelně zasáhla automobilky v celém světě a proto se i v České republice navrhují různé podpůrné programy, jak prodejcům aut a zároveň tak i automobilkám pomoci.

Šéf Sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn například navrhuje, aby se lidem, kteří si nechají sešrotovat své staré auto a koupí si nové, dala dotační prémie, která by mohla dosáhnout několika desítek tisíc korun.

Jahn věří, že by to pomohlo nejen prodejcům nových aut, ale také by to vytlačilo stará auta ze silnic. Zvýšila by se bezpečnost na silnicích a také by se snížily emise, kterých nová auta vypouštějí v porovnání se starými polovinu.

Zatím není jasné o jakou částku by se mělo jednat, ale pokud by návrh prošel, jistě by se odborníci shodli i na adekvátní sumě. Samozřejmě, že tato dotace by měla i další podmínky. Například majitel by si musel nový vůz ponechat určitou stanovenou dobu, jinak by o dotaci přišel apod…

V evropských zemích, kde již tento program na obnovu vozového parku funguje, se částka pohybuje od 600 do 2500 Euro. Ve Francii dostane tisíc Euro každý, kdo odevzdá nejméně deset let starý vůz a přitom si koupí nový, který má emise nižší než 160 gramů CO na kilometr.

Úspěch se dostavil okamžitě a každé třetí auto, které se ve Francii prodalo, bylo touto dotací podpořeno. Uvidíme, zda se tento návrh podaří protlačit i u nás jelikož ministr financí Miroslav Kalousek je zásadně proti tomu, aby se zvýhodňovalo pouze jedno odvětví průmyslu.

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >