aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Kde správně nalepit dálniční známku

28. ledna 2009

České dálniční známky se skládají ze dvou dílů a jeden bez druhého neplatí. První díl je klasická nálepka, kterou řidič musí dle návodu nalepit na přední sklo.

České známky se vylepují zevnitř vozu (tj. lepící plochou směrem ke sklu) a pouze na pravou dolní část předního skla ve směru jízdy. Jednoduše řečeno na část předního skla nad spolujezdcem. Dříve bylo možné vylepit známku na sklo jak dole, tak i nahoře. Nyní však musí být známka pouze dole!

Nálepka musí být ke sklu navíc připevněna celou svou plochou. Pokud by ve „vzduchu“ trčel např. jen růžek, je zde jasné podezření, že nálepku někomu půjčujete (i když dnes je to s vyplněným číslem SPZ méně pravděpodobné). Dále nesmí být mezi nálepkou a sklem žádná jiná hmota, např. průhledná folie, která by usnadňovala sejmutí nálepky ze skla.

Známka je rovněž neplatná, pokud na obou dílech (na nálepce i na kupónu) není vyplněna registrační značka, SPZ, či cizí poznávací značka vozidla, které bude známku používat. Číslo značky musí být samozřejmě na obou dílech stejné a musí se shodovat se značkou umístěné na vozidle. Číslo na obou dílech nesmí být napsáno obyčejnou tužkou anebo takovým typem barvy, kterou je možné smazat, vygumovat apod. (např. lihové fixy). Předepsáno je přímo propisovací pero (propiska).

Pokud je během doby platnosti známky vozidlu vyměněna SPZ nemusí se známka vyměňovat, ale je platná až do konce své platnosti. Výměnu SPZ si pak policie ověřuje v technickém průkazu vozidla. Oba díly dálniční známky musí být taktéž totožné sériové číslo (dvě písmena serie+šestičíselné poř. číslo).

Druhý díl - kupón, je nutné uschovat pro případnou kontrolu policií. Prokazujete totiž, že jste známku neukradli, ale poctivě zakoupili. Proto nikdy nenechávejte kupón ve vozidle, ale noste s sebou. Pokud se Vám totiž zloděj vloupe do vozidla a strhne nálepku, bez druhého dílu mu bude k ničemu. Proto nejprve zloděj hledá druhý díl, který většinou nalezne za stínítkem nebo v příruční skříňce. A pokud jej nenalezne, nevyplatí se mu trápit s odlepováním nálepky a často jí nechá být.

Na co nesmí řidič také zapomenout je povinnost mít vylepenu pouze aktuální dálniční známku! Nesmí být tedy na skle např. prošlá anebo stará nálepka a to ani v případě, že nejedete po dálnici. Policie Vám v tomto případě může uložit stejně vysokou pokutu jako by jste jeli po dálnici načerno a to jistě za tuto nedbalost nestojí.

Richard Vlček ; Internet

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >