aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Podváděli při dovozu vozidel

29. ledna 2009

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování navrhli Městskému státnímu zastupitelství v Praze obžalovat celkem pětici osob (4 muže a 1 ženu ve věku od 31 do 42 let) obviněných z trestného činů zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby dle ust. §148 odst. 1,3 písm. a), odst. 4 trestního zákona dílem dokonaným a dílem ve stádiu pokusu.

Čtyři muži a jedna žena měli ve větším rozsahu zkrátit daň a způsobit tak škodu velkého rozsahu. Obvinění měli v letech 1999 - 2001 dovážet do České republiky motorová vozidla, jejichž dovoz podléhal podle tehdy platných právních předpisů zdanění (DPH) a clu.

V průběhu téměř tří let se jednalo o čtyři stovky vozidel, kdy obvinění dováželi z Belgie nejčastěji vozy značky Peugeot, Renault, Citroen, Škoda, BMW, ale i další. Při celním řízení pak předkládali falzifikáty pořizovacích dokladů, čímž se snažili snížit vyměřovací základ pro daň a ušetřit tak na povinných odvodech. Po důsledném zadokumentování byla vyčíslena škoda ve výši 43,5 milionů korun.

Že se jednalo o velice zdlouhavé a náročné vyšetřování dokladuje i skutečnost, že spisový materiál zahrnuje více než 7 tisíc stran obsažených ve 27 svazcích. Jen samotný návrh na podání obžaloby obsahuje 194 stran textu. Na objasnění celého případu měla významný podíl i právní pomoc poskytovaná policejními orgány Belgického království.

Pachatelé jsou stíháni na svobodě. V případě uznání viny hrozí obviněným trest odnětí svobody na pět až dvanáct let.

-ric- ; PČR

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >