aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Výsledky výzkumu na téma problematiky bezpečnosti silničního provozu

9. prosince 2008

Ve dnech 18. - 24. listopadu 2008 provedl STEM - Středisko empirických výzkumů pro oddělení BESIP Ministerstva dopravy exkluzivní reprezentativní výzkum na reprezentativním souboru 1 209 respondentů.

Cílem tohoto výzkumu bylo zjistit názory občanů České republiky na problematiku bezpečnosti silničního provozu, osobní zkušenosti s dopravními nehodami, dopravní výchovu dětí, názory na zavedená dopravní opatření, znalosti základních dopravních předpisů a také názory na dva projekty – BESIP Team a Domluvme se.

Základní poznatky k projektům BESIP Team a Domluvme se

Obecně lze říci, že lidé sice nepovažují propagační a výchovné akce za nejúčinnější opatření pro dodržování pravidel silničního provozu, ale takřka jednotně je kladně hodnotí jako vhodnou formu prevence v oblasti silničního provozu. Platí to také o obou testovaných projektech „BESIP TEAM“ a „Domluvme se!“. Za nevhodnou formu je považuje jen asi 15 % lidí, rozdíly v hodnocení různých skupin obyvatelstva jsou malé.

Projekt „BESIP TEAM“ zaregistrovalo 30 % dospělých osob, projekt „Domluvme se!“ necelá čtvrtina dospělé populace. Větší pozornost jim věnovali lidé, kteří jsou častěji na silnicích, tedy například ti, kteří najedou autem ročně nad 10 tisíc kilometrů, a také lidé s vyšším vzděláním.

Zhruba stejný podíl veřejnosti zaznamenal další informační materiály k bezpečnosti silničního provozu. Z informačních letáků měl největší zásah v posledních dvou letech „Připoutejte se!“, který viděla třetina respondentů, nejslabší „Máš to pevně v rukou“, který zaznamenalo jen 14 % lidí. Rozdíly mezi různými skupinami populace jsou opět malé, logicky tyto letáky registrují méně starší lidé nad 60 let, obecně jsou největší rozdíly podle dosaženého vzdělání.

-ric- ; Besip

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >