aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Vyplatí se ještě vůbec kupovat stará auta?

9. prosince 2008

Pokud se rozhodujete, že si pořídíte v blízké budoucnosti starý vůz, měli byste si pospíšit, abyste jej stihli přihlásit ještě v letošním roce. Pokud tak neučiníte, od ledna roku 2009 by se vám to mohlo pěkně prodražit.

Pokud si pořídíte po 1. lednu 2009 vozidlo starší osmi let, budete muset za přihlášení zaplatit tzv. „ekologický poplatek“. U nejstarších automobilů (do roku výroby 1992), plnící normu Euro 0, bude činit přihlašování 10 tisíc korun, do roku 1996 - Euro 1 (pět tisíc korun) a do roku výroby 2000 - Euro 2 (tři tisíce korun).

Jakou částku budete muset za vůz zaplatit, zjistíte jednoduše tím, že si to vyhledáte ve svém technickém průkaze. V kolonce Emise je uvedeno číslo evropské směrnice. Poplatek se vždy platí při registraci na odboru a hradí jej kupující, nikoli prodejce osobního vozu.

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >