aktuálně: 37 uzavírek, 11 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Do Německa jen s ekologickou známkou

1. prosince 2008

Z důvodu zajištění a rozvoje ochrany životního prostředí zavádějí německá města tzv. „ekologické zóny“. Tyto zóny vznikají již od začátku roku 2008. S postupem času se předpisy zpřísňují a do těchto zón budou moci vjíždět jen vozidla splňující přísnější emisní normy.

Stupeň plnění emisních norem je na motorových vozidlech označen pomocí ekologických známek, které lze zakoupit i v ČR na stanicích STK. Zapotřebí je k tomu jen velký technický průkaz, na jehož základě bude vystavena příslušná známka/plaketa červené, žluté nebo zelené barvy.

V případě, že motorovým vozidlem, které nesplňuje předepsaný emisní předpis, vjedete do ekologické zóny, hrozí řidiči pokuta ve výši 40 Euro za každý den a trestné body do karty řidiče. To platí i v případě, kdy vozidlo splňuje předepsaný emisní předpis, ale známkou není vybaveno.

Zóny, kam je vjezd vozidlům bez příslušné známky pod hrozbou pokuty zakázán, musí být označeny dopravní značkou „Umwelt ZONE“. Povinná doplňková značka s vyobrazením barvy známky a nápisem „frei“ poté doplňuje, která vozidla s kterou ekologickou známkou smí do zóny vjet. Značka s kódem 270.2 ekologickou zónu ukončuje.

Emisní zóny a vše související platí pro úplně všechna motorová vozidla, včetně vozidel registrovaných v zahraničí, nákladní vozidla a autobusy nevyjímaje.

Kde jsou již ekologické zóny zavedeny? V současné době, ke konci roku 2008, je v Německu zavedeno již 24 emisních zón. Od ledna 2008 fungují zcela první zóny v Berlíně, Hannoveru a Kölnu. V průběhu roku pak vznikly další zóny. Do všech je zatím povolen vjezd všem vozidlům splňující emisní předpisy minimálně EURO 2 (červená emisní známka), ale na příští rok a roky následující se plánuje nejen oblastní rozšiřování zón, ale i zpřísnění co do emisních tříd, která musí vozidla splňovat. Podrobný přehled uvádí následující tabulka. Barevně označená města mají emisní zónu již zavedenu, modře jsou označeny záznamy týkající se příštího roku 2009.

V Porúří byly 10. října 2008 spuštěny nové ekologické zóny ve vybraných městech. Pokud se emise v této oblasti nezlepší, bude ustanovena velká ekologická zóna „Porúří“. Ta bude obsahovat města Mülheim, Castrop-Rauxel, Herne, Gladbeck a Herten. Pokud emise překročí limity více jak 35 dní v roce, ekologické zóny se rozšíří i na další města.

-ric- ; Besip

Další články

Nejkrásnější lokality vedle českých dálnic

Cestování po českých dálnicích nemusí být jen o rutinní jízdě z bodu A do bodu B. I když se na cestách potýkáme s dopravními zácpami a nekonečnými opravami, okolí českých dálnic skrývá množství nádherných a zajímavých míst, která stojí za to objevit.

zobrazit článek >

Ceny benzinu trápí mladé řidiče - cena ropy Brent je klíčovým faktorem

V poslední době se mladí řidiči stále více potýkají s rostoucími cenami benzinu, které značně zatěžují jejich rozpočet. Tento trend není jen výsledkem inflace nebo vládní politiky, ale především výkyvů na globálním trhu s ropou, konkrétně cenou ropy Brent, která má zásadní vliv na konečnou cenu pohonných hmot.

zobrazit článek >

Tipy pro efektivní stěhování: Jak ušetřit čas a peníze?

Stěhování v dynamických městech na realitním trhu s sebou vždy přináší výzvy. Kromě kolísajících nájmů a cen nemovitostí může být velkou výzvou také městská doprava a logistická omezení. V tomto článku se s vámi podělíme o nejlepší tipy a triky, které vám pomohou efektivně a úsporně se přestěhovat v rámci města.

zobrazit článek >