aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Hyundai přišel s vlastním vozem na hybridní pohon

24. listopadu 2008

Hyundai v Los Angeles představuje vlastní konstrukci hybridního pohonu, která spojuje benzinový pohon a elektromotor. Hybridní pohon Blue Drive je cestou, jak výrazně snížit normovanou spotřebu vozů. Cílem automobilky je být výrobcem nejúspornějších aut na světě.

Tato nová konstrukce hybridního pohonu byla vyvinuta přímo automobilkou Hyundai. Kombinuje atmosférický čtyřválcový motor 2,4 Theta II, šestistupňovou automatickou převodovku a 30kW elektromotor. Ten má točivý moment 205 Nm. Systém je schopný rekuperovat energii při brzdění a je také vybaven funkcí start-stop. Další možností je použití přeplňovaného benzinového motoru 2,0 GDI Theta, který má výkon 210 kW a přitom dosahuje nižší spotřeby. Lithium-polymerové 270V baterie mají kapacitu 5,3 Ah.

Tento typ baterií ve srovnání s klasickými NiMH znamená úsporu 30 % hmotnosti a 50 % velikosti. Jejich konstrukce se také odlišuje od dnes běžných lithium-ion baterií . V těch se používá běžný elektrolyt, v těchto nových lithium-polymerových baterií je místo kapaliny gel. Díky tomu jsou tyto baterie o 20 % menší než Li-Ion. Dodavatelem baterií je společnosti LG.

-ric- ; Internet

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >