aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Radio Beat Rally Team se vrací na scénu

24. listopadu 2008

Radio Beat Rally Team vznikl v roce 2004, a to z jednoduchého důvodu. Petr Kopsa, dnes 19ti letý rozený příbramák, který team za pomoci kamarádů a příbuzných založil, je závodník, který sleduje rally již 9 let. Je opravdový fanda a srdcař tohoto sportu a tak tento krok musel přijít dříve nebo později.

Jeho první kroky se upínají na stavění závodního vozu Škoda 120L se kterým se vydal v roce 2006 na svoji první rally a to do Kramolína. Soutěž bohužel nedokončil kvůli zadřenému motoru. Svoji druhou soutěž, taktéž Kramolín a to v roce následujícím, tedy 2007, absolvoval již s vozem silnějším a to se Škodou Felicia 1,4 se kterou dokončil na 5. místě ve skupině. Tady bych se pozastavil a vůz trochu představil.

Škoda Felicia 1,4, ostrá vačka, tvrdé pružiny pod ventily, odlejvané písty originál škoda motosport, karburátor-Pierburg, platinové svíčky, výkon motoru cca 120-125 koní, sachs spojka, 5-ti stupňová krátká převodovka, nyní 6-ti stupňová, tlumiče přelejvané Protlumy výškově a tuhost nastavitelné, kola 14„ spedline a oz racing, pneu suché Pirelli, universál Jokohama, mokré Matador.

Po té přišla osudová rally Beroun, kde došlo k vážnější nehodě na 2.RZ a bylo dobojováno. Od té doby jste Petra mohli vidět na dvou závodech ale pouze v roli spolujezdce a to s Michalem Krejčím na Erzetce Tmáň kde skončily na pátém místě ve skupině P5 s vozem VW Golf II diesel a na Rally Kramolín kde jeli s Oplem Kadet 2.0 a dojeli na šestém místě ve skupině.

Plány a představy?

Po zmiňované “ráně„ z Berouna se Felicie dává dohromady již přes rok a je to také zaviněno finančními prostředky, kterých jak jistě víte, není v tomto sportu nikdy dost. Někdy na přelomu roku by měla být Felicie připravená opět vyjet na startovní rampu a to v seriálu Rally Cup, popřípadě i v dalších soutěžích. “Představy? Představy ve smyslu jako že budu mistr republiky to nemám a nikdy jsem neměl... Žiju a stojím nohama na zemi tak že vím, že bych na to neměl a budu rád když se povozím na amatérských soutěžích kde je uvolněnější atmosféra a finančně to není tak náročné. Je zde kamárdská atmosféra vždy po celý víkend a dokonce to začíná fungovat i mimo závody. Pravidla jsou zde také uvolněnější ale záleží jak v čem. Co jsem měl možnost si promluvit s velkými kluky z mistráku tak v něčem to mají přísnější oni a v něčem my. Náš plán je dojíždět do pátého místa ve skupině, i když auto má na víc.

Chceme dojíždět až do poslední časovky a sbírat body a zkušenosti z každé soutěže. Mým snem je také alespoň jednou startovat na domácí Rally Příbram,„ komentuje pilot. Nováčkem týmu by měl být taktéž Příbramák, jednadvacetiletý Tomáš Šmíd (Kulda ml.), který by měl s Petrem sezónu 2009 absolvovat na sedadle spolujezdce. “Osobně si myslím, že když všechno bude fungovat, tak to bude dost důležitá sezóna jak pro Petra tak i pro mě. Jsem do rally blázen už od mala, ale nikdy jsem naostro nenavigoval, jen pár testů ale nikdy naostro závod. I když věřím že se s Petrem sladíme, ale nikdo nikdy neví :). Navíc Petrovi fandím a myslím si že se může vypracovat. Mám pocit že to bude super sezóna a rozhodně ne jediná,„ dodává spolujezdec. Před startem sezóny by mělo být na řadě testování, kde se bude auto i posádka seznamovat a vylepšovat všechny detaily okolo. Tohoto testování by se měl účastnit i příbramský rallyman Tvára (Ivan Hrubý), který může teamu předat spoustu zkušeností.

Poděkování patří našim partnerů a osobám bez kterých by jsme ani takhle daleko nedošli a to Václavu Kopáčkovi ml., Martinu Stoklasovi, Michalu Krejčímu, Pavlu Bartošovi, Radiu Beat, Autoškole Čavojský, Rally Bazaru a dalším známým, kamarádům, fandům kolem nás a také eWRC, které nás tímto způsobem prezentuje," dodává pilot.

Tomáš Šmíd

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >