aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Zimní pneumatiky budou povinné i na dálnici D1

6. listopadu 2008

I když se ještě nedávno hovořilo o tom, že na dálnici D1 ani v úseku, který vede přes Vysočinu, nebudou zimní pneumatiky povinné, ministerstvo dopravy to změnilo. Nejpozději v pondělí se totiž mezi Humpolcem a Jihlavou objeví značka „zimní výbava“.

Značka bude platná v úseku mezi 90-tým a 120-tým kilometrem, nicméně bude opatřena dodatkovou tabulkou, že platí pouze při teplotách pod 5 °C.

„Ta teplota je pouze orientační, není nutné s sebou vozit teploměry, nebudou je mít ani policisté při kontrolách. Jde o to, že když bude teplá zima, tak jsou zimní pneumatiky relativně zbytečné,“ upřesnil význam dodatkové tabulky mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Dosavadní informace úřadu o datu, kdy se značky na D1 objeví, se ale rozcházely. Zatímco samotný ministr dopravy Aleš Řebíček koncem října tvrdil, že značky budou na dálnici už 1. listopadu, jeho mluvčí termín umístění značek odhadoval na druhý týden v listopadu

„Rozdílné termíny byly nedorozuměním,“ okomentoval odlišné informace ministerstva Hanzelka a dodal, že za zpoždění instalace značek můžou technické důvody.

„Stanovení každé dopravní značky provází rozhodnutí o umístění, konzultace s policií, objednávka, výroba, dokumentace, vlastní umístění a tak dále,“ vyjmenoval mluvčí nezbytné procesy související s umísťováním nových dopravních značek.

-ric- ; Idnes

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >