aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Škoda chystá další velké odstávky

4. listopadu 2008

Největší český průmyslový podnik zastaví znovu neplánovaně své výrobní linky. Automobilka Škoda Auto tak reaguje na celosvětový pokles prodejů nových aut. Některé modely se nebudou vyrábět i déle než dva týdny.

O omezení výroby již rozhodlo škodovácké představenstvo. Celkem se letos vyrobí o 31 tisíc aut méně, než firma plánovala.

Ještě na konci září vedení snížilo plán jen o třináct tisíc, kvůli prohloubení krize se ale omezí výroba o dalších osmnáct tisíc aut. „Už jsme o tom s vedením začali jednat. Přišli s požadavkem, aby lidé zůstali na 60% platu doma, to je pro nás nepřijatelné,“ uvedl šéf škodováckých odborů Jaroslav Povšík. Při dosavadních odstávkách dostávali lidé 75 % mzdy.

V porovnání s ostatními evropskými automobilkami jsou odstávky Škody Auto poměrně malé. „Byla výhoda, že se výroba omezila už během září,“ míní Povšík.

Na český průmysl to ale bude mít velký vliv: v dodavatelských firmách, kde pracují desítky tisíc lidí.

Výroba se zastaví na všech linkách na sedm pracovních dnů s výjimkou nového superbu. Lidé na výrobních linkách nepůjdou do práce ve vybrané dny během listopadu a prosince. Největší odstávka postihne roomstery: ty se nebudou vyrábět dvanáct pracovních dnů. „Máme slíbeno, že to je poslední odstávka, která do konce roku bude,“ dodal Povšík.

Škoda navíc omezí i výrobu aut v Číně a Indii. Odbory se také netají tím, že by rády získaly výrobu části octavií z Bratislavy zpět do Vrchlabí.

IDNES

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >