aktuálně: 37 uzavírek, 37 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Zavedení elektronických dálničních známek se zpozdí

24. října 2008

V průběhu celého letošního roku se diskutuje o tom, že v roce 2009 by si měli řidiči osobních automobilů kupovat místo klasických nalepovacích dálničních známek, přenosné elektronické viněty. Jak se ale zdá, v lednu si opět všichni budou muset jít pro dálniční kupón.

Ministerstvo dopravy má teď jiné priority: mýtné pro auta nad 3,5 tuny. Doba přenositelných krabiček, u nichž řidiči budou dobíjet kredit, tak přijde nejdříve 1. července 2009.

Ministerstvo dopravy odsunulo zavedení elektronických vinět z časových důvodů a také proto, že resort přednostně pracuje na rozšíření mýtného na malá nákladní vozidla od 3,5 tun do 12 tun.

Ministerstvo počítá se zavedením náhražky známek 1. července 2009. V té době ale nepřestanou platit papírové dálniční známky, které ještě budou k dostání v obchodech. Zásoby by se měly doprodat. „Pouze ten, kdo by si obstarával dálniční kupon po 1. červenci, už by obdržel elektronický,“ upřesnil Hanzelka.

Náměstek ministra dopravy Jiří Hodač o zavedení „elektronických krabiček mluvil ještě nedávno optimisticky. “Jsem přesvědčen, že systém bude od Nového roku fungovat," řekl na začátku srpna MF DNES.

Elektronické viněty se po zavedení budou prodávat na několika vyhrazených místech. Řidiči si budou moci dobíjet kredit na určenou dobu například přes bankovní účet nebo u bankomatu.

Ceny zůstanou stejné jako u dálničních známek: 1 000 korun za rok, 320 korun za měsíc a 220 korun za týden. Krabičky budou přenosné, takže lidé si je budou moci půjčovat a ušetřit tím peníze

-ric- ; Idnes

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >