aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Nehody zaviněné pod vlivem alkoholu za období leden - září 2008

17. října 2008

Přesto, že se postihy za dopravní nehody pod vlivem alkoholu neustále zvyšují, ani to zcela neodradí řidiče od toho, aby usedli za volant i po požití alkoholu.

Za období leden - září 2008 bylo Policií ČR evidováno celkem 5 360 nehod zaviněných pod vlivem alkoholu (tj. 4,8 % z celkového počtu), při kterých bylo 33 usmrcených osob (tj. 4,6 % z celkového následků nehod řidičů) a dalších 2 293 osob bylo zraněno.

Oproti loňskému období je počet evidovaných nehod nižší o 196 (tj. o 3,5 %), počet usmrcených je vyšší o 8 osob (tj. o 32,0 %) a počet zraněných je nižší o 51 osob. I přesto jsou tato čísla varující.

Navíc nejsou do této statistiky započítáni řidiči, kteří způsobili nehody pod vlivem omamných a psychotropních látek, jinak by byla čísla ještě mnohem vyšší.

Řidiči si stále neuvědomují, že usednutí za volant pod vlivem alkoholu či drog, je trestným činem. Je pravda, že v případě nehody nejsou tresty příliš vysoké a na to zřejmě mnoho z nich spoléhá.

Proto se nechal ministr spravedlnosti slyšet, že by se měly zvýšit tresty za nehody, při který hraje svou roli alkohol a při níž jsou usmrceny osoby. Dnes hrozí takovému řidiči maximálně pět let, v budoucnu by to měl být dvojnásobek.

Richard Vlček ; Besip

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >