aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jak se zachovat při dopravní nehodě? (2. díl)

16. října 2008

Včera jsme si v prvním díle článku napsali, co udělat bezprostředně poté, co se staneme účastníkem dopravní nehody. nyní je na řadě činnost, kterou musíme provádět do příjezdu záchranných složek.

Činnost na místě nehody do příjezdu záchranářů

Především si rozdělte činnosti, které je třeba udělat. Nebojte se požádat kolemjdoucí o pomoc a spolupráci.

Zajistěte poučenou osobou provizorní regulaci nebo odklon dopravy. V případě požáru, odůvodněného podezření na možný výbuch nebo únik nebezpečných látek opusťte místo nehody společně se všemi účastníky, včetně zraněných, kteří snesou transport (tj. kterým nehrozí poranění páteře, které by mohlo zhoršit zranění). Ujistěte se, že opravdu všichni jsou v bezpečné vzdálenosti. Nezapomeňte ani na přepravovaná zvířata, která je třeba po vyproštění uklidnit.

Pokud vozidlo hoří a máte k dispozici hasicí přístroj vhodného typu, použijte jej. Haste z bezpečné vzdálenosti a nikdy se nedotýkejte částí vozidla. Odklopit kapotu vozu nemá smysl, hoření by bylo silnější. Haste zespodu do motorového prostoru, popř. otevřeným okénkem do prostoru kabiny.

Teprve pokud nikomu na místě nehody nehrozí nebezpečí, můžete se začít věnovat dalším činnostem. Nejdříve zajistěte volnou cestu pro příjezd záchranářů. Pokud lze předpokládat přílet vrtulníku záchranné služby, vytipujte bezpečné místo pro přistání (bez stromů, elektrického vedení a křovinatého porostu).

Při příletu vrtulníku signalizujte např. reflexní vestou nebo za zhoršené viditelnosti svítilnou svoji pozici a možné místo přistání (to však především musí vyhodnotit pilot).

Poté lze řešit méně důležité činnosti, např. zabezpečení vraku proti dalšímu poškození, zajištění stop po nehodě, které upřesní vyšetřování (zakreslení pozice havarovaných vozidel, pokud je třeba s nimi dále manipulovat). Nezapomeňte na zabezpečení majetku uvnitř i vně vozidel. Vždy si zapište kontaktní údaje účastníků i svědků nehody.

Na co nezapomenout po příjezdu záchranářů

Buďte k dispozici veliteli zásahu (velitel té složky, která dorazí jako první nebo řídí zásah, obvykle hasič). Popište mu, jaká hrozí nebezpečí a co jste již udělali pro jejich omezení. Upozorněte na osoby či zvířata, které jste nebyli schopni vyprostit a nahlaste jejich počet a Vámi zjištěné údaje o jejich stavu. Vždy se řiďte pokyny záchranářů a buďte jim nápomocni.

Až jako jeden z posledních kroků se postarejte o svoje havarované vozidlo - kontaktujte svoji pojišťovnu a zajistěte si odtahovou službu.

Richard Vlček ; Internet

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >