aktuálně: 37 uzavírek, 9 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jak se zachovat při dopravní nehodě? (1. díl)

15. října 2008

Možná jste se již stali někdy v minulosti účastníkem dopravní nehody. Ovšem podle záchranářů jen málokdo ví, jak se zachovat v takové krizové situaci a neztratit při tom hlavu. Stále vzrůstající provoz na silnicích a železnicích přináší zvýšené riziko dopravních nehod.

Nejdůležitější je záchrana života a zdraví účastníků nehody

Vypněte chod motoru havarovaného vozidla (vyndejte klíče nebo kartu ze spínací skříňky), je-li to s ohledem na aktuální situaci možné.

Opusťte havarované vozidlo a pokud je to možné, pomozte ostatním opustit vozidlo a místo nehody.

Dbejte na vlastní bezpečnost, co nejdříve zajistěte místo nehody tak, aby nedošlo k jejímu rozšíření - použijte výstražné osvětlení vozu, výstražný trojúhelník, reflexní vesty.

Pokud je evidentní, že zraněné osoby potřebují bezodkladnou první pomoc (krvácení, zástava dechu), věnujte se nejprve zraněným. Teprve po stabilizaci zraněných přivolejte záchranáře.

Přivolání pomoci

Pokud již nevolal na tísňové linky někdo z ostatních účastníků nehody nebo svědků, přivolejte pomoc. Nemáte-li u sebe mobilní telefon, zastavte jiné vozidlo, pomoc zraněným nebo ohroženým je zákonná povinnost každého! Pokud jde o vážnou nebo hromadnou nehodu, vždy volejte tísňovou linku 112, jejímž prostřednictvím budou přivoláni:

- hasiči (uhašení požáru, vyproštění osob, likvidace úniku látek),

- zdravotnická záchranná služba (ošetření a odvoz raněných),

- policie (zabezpečení místa nehody, organizace dopravy, vyšetření nehody).

Při drobných nehodách (pomačkané plechy) nemusíte volat záchranáře ani policii vůbec, pokud se všechny strany dohodnou na vyřešení situace, nedošlo ke zranění osob a nehoda vážně neohrožuje ostatní účastníky provozu.

Richard Vlček ; Internet

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >