aktuálně: 41 uzavírek, 31 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

BMW Motorrad R 5 Hommage: Nová motorka je esencí krásy a jednoduchosti

22. května 2016

BMW Motorrad před 80 lety představilo veřejnosti motocykl BMW R 5. Tento technicky doslova evoluční stroj určil, jak budou motocykly vypadat až do padesátých let. Koncept vychází z továrního závodního stroje z roku 1935 určeného pro třídu do 500 cm3, který byl revolučním strojem s novým, velmi lehkým rámem. Pro připomenutí tohoto 80. výročí BMW Motorrad připravilo pro Concorso d’Eleganza Villa d’Este speciální koncept: BMW R 5 Hommage.

„Při své premiéře se R 5 nevyznačovala pouze špičkovou technikou, ale také jednoznačně vedenými elegantními liniemi, díky nimž vystupovala z davu,“ vysvětluje Edgar Heinrich, ředitel designu BMW Motorrad.

BMW R 5 Hommage ukazuje, jak lze propojit svět historických a na zakázku stavěných motocyklů, tzv. customů. Základem designu je původní dvouválec s objemem 500 cm3, navržený motocyklovým nadšencem Sebastianem Gutschem. Tento motor byl poškozen při závodech a následně použit jako základní prvek motocyklu BMW R 5 Hommage. V konceptu však motor dostal pro zvýšení původního výkonu 26 k na míru vyvinutý kompresor.

Podobně jako většina motocyklů „custom“, i tento byl celý vyroben ručně „od nuly“. Pro specializovaný tým BMW Motorrad vyrobili požadované díly bratři Ronny a Benny Norenové, kteří se stavbou zakázkových motocyklů zabývají již déle než 30 let.

Při pohledu na BMW R 5 Hommage je zřejmá nadčasová elegance přetavená do moderní doby. Jedinečnost představeného motocyklového konceptu dokresluje použité barevné schéma kombinující typickou černou doplněnou bílými proužky, které však ozvláštňuje jemně zlatavé stínování.

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >