aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Kdy přezout na zimní pneumatiky?

7. října 2008

Až do letošního roku neexistoval v České republice žádný zákon, který by řidičům přikazoval na zimu přezout na zimní pneumatiky. Nicméně poslanci schválili od letošního roku nové pravidlo, které nařizuje řidičům používání zimních pneumatik nebo sněhových řetězů na vyhrazených místech.

Ta budou označena zvláštní novou značkou. Platnost této značky zruší stejná značka, jen přeškrtnuta červenou čarou. Na takový úsek pak nebudou moci řidiči s letními pneumatikami vyjet. Hrozit jim bude nejen pokuta, ale také ztráta jednoho bodu v řidičském průkazu.

Kdy je tedy nejlepší přezout na zimní pneumatiky, abychom se vyhnuli případné pokutě?

Podle dlouhodobých měření hydrometeorologického ústavu klesá teplota pod +7 °C v období od začátku listopadu do konce března až dubna. Proto také bude mít nová značka platnost právě v tomto termínu – tedy od 1. listopadu do 30. dubna.

Od tohoto kroku si ministerstvo dopravy slibuje bezpečnější vozy na cestách a také méně nehod. Přikázané budou totiž zimní pneumatiky také na některých úsecích dálnice D1 (především v okolí Vysočiny), aby tak nedocházelo ke tragických či řetězovým haváriím, které jsou většinou v zimě způsobeny právě tím, že řidiči nemají na svých vozech vhodné pneumatiky.

Jaké výhody mají zimní pneumatiky?

- směs je mnohem měkčí než u letních a lépe se při nízkých teplotách přizpůsobuje danému povrchu vozovky

- riziko nehody je v zimě 6 x vyšší, než je tomu v létě

- brzdná dráha je na zimních pneumatikách o několik metrů kratší, než na letních, což může hrát velkou roli, především pokud se snažíte dobrzdit před procházejícím člověkem, nebo vozidlem ve smyku.

Richard Vlček ; Zakruta.CZ

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >