aktuálně: 37 uzavírek, 31 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Dokázali byste se o auto dělit s několika lidmi?

22. září 2008

Najezdíte ročně jen minimum kilometrů a proto vám přijde servisování vozu a jeho údržba, včetně placení pojistky, až přílišně drahé? Pak existuje pro vás řešení, kterému se říká sdílení auta.

Touto novinkou se již dokonce zabývají firmy. V zahraničí se takovému sdílení aut věnuje stále více lidí a nemohou si tento způsob využívání vozu vynachválit.

A jak funguje takový princip Sdílení? Vozidlo nevlastníte a při pořízení zaplatíte jen část ceny. Pak se ale o něj dělíte s jinými lidmi, kteří také zaplatili svou část. Svým způsobem je to taková autopůjčovna, ale pro vás mnohem levnější.

V Německu si takto půjčuje auto již přes sto tisíc lidí. V Česku jsou to zatím pouhé desítky. O této alternativní možnosti dopravy, která například v Německu funguje ve spolupráci s dopravními podniky, neví často ani ve státní správě.

Model vlastnictví jednoho auta více lidmi je přitom výhodný i pro města: podle studií lidé používají auto jen v průměru hodinu, po zbytek dne stojí nevyužité. Zbytečně tak vznikají nároky na parkovací místa ve městech. V Německu se proto do projektu zapojila města, ale například také tamní dráhy.

Sdílení aut se z původně nadšeneckého a neziskového principu postupně stalo byznysem. V řadě zemí už vznikly ryze komerční firmy, které se tímto podnikáním zabývají. Čím větší firmy jsou, tím mají více aut a je pro členy větší šance, že auto budou mít, kdykoliv si budou přát.

Některé se přeměnily i v běžné autopůjčovny. Od nich se však liší. Především tím, že auto je možné si půjčit třeba jen na pár hodin, což autopůjčovny neumožňují. Vysoké fixní náklady s pořízením a povinnými platbami za auto se místo jednoho majitele tímto systémem rozloží na více lidí. Dokázali byste se představit i vy takovéto vlastnictví - nevlastnictví vozu?

Richard Vlček ; (Idnes)

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >