aktuálně: 41 uzavírek, 9 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Co plánuje BESIP do budoucna ?

16. srpna 2012

Organizace spojených národů (OSN), Světová zdravotnická organizace (WHO) a řada dalších subjektů připravily globální plán Dekády akcí pro bezpečnost silničního provozu 2011 - 2020, který nastínil směry, jimiž by se mohla ubírat snaha redukovat počty obětí v silniční dopravě, a to na národní a místní úrovni.

Ilustrační foto

Smyslem vyhlášení dekády je stabilizovat a následně začít snižovat počty usmrcených na silnicích celého světa. V optimálním případě může dojít během let 2011 - 2020 ke kumulované celosvětové redukci obětí až o 5 milionů, v případě počtu těžce zraněných osob až o 50 milionů.

Klíčová fakta

- Havárie v silniční dopravě připraví o život zhruba 1,3 milionu lidí ročně, zraněno je pak okolo 20 až 50 milionů osob.

- Dopravní úrazy se staly hlavní příčinou úmrtí lidí ve věku 15-29 let.

- Přes 90 % úmrtí v silničním provozu a zranění se vyskytují v zemích s nízkými a středními příjmy, které vlastní pouze 48 % vozidel registrovaných ve světě.

- Téměř polovina (46 %) těch, kteří umírají na světových silnicích, jsou „zranitelní účastníci silničního provozu“: chodci, cyklisté a motocyklisté.

- Kromě smutku a utrpení, které způsobují dopravní nehody, jsou také ekonomickou ztrátou pro společnost a jejich rodiny; pro většinu zemí to představuje ztrátu 1 - 3 % hrubého domácího produktu.

- Bez jakýchkoliv opatření by dopravní nehody stály život zhruba 1,9 milionu osob ročně do roku 2020.

- Pouze 15 % zemí světa má komplexní právní předpisy týkající se pěti hlavních rizik: nepřiměřené rychlosti, pití alkoholu při řízení, nepoužívání přilby nebo bezpečnostních pásů a dětských zádržných systémů.

Aktivity by měly být zaměřeny na následujících 5 pilířů:

Dopravně bezpečnostní management

Založení centrálního úřadu odpovědného za bezpečnost silničního provozu v zemi, jeho permanentní spolupráce s příslušnými resorty, národní strategie bezpečnosti silničního provozu, mj. respektující doporučení daná OSN, stanovení reálných nosných dlouhodobých cílů, zajištění potřebných finančních zdrojů.

Bezpečné silnice a mobilita

Zkvalitnění bezpečnostních parametrů silniční sítě (s ohledem na všechny účastníky silničního provozu, především zranitelné), kvalitní plánování, navrhování, stavba a údržba pozemních komunikací, jejich pravidelný bezpečnostní audit, kvalitní plánovací a výkonná činnost příslušných úřadů.

Bezpečnější vozidla

Zvýšení bezpečnostních parametrů vozidel za pomoci harmonizace s relevantními mezinárodními standardy, podpora implementace nových technologií majících příznivý vliv na úroveň bezpečnosti silničního provozu. Celosvětová podpora NCAP (tj. New Car Assessment Programmes), seznamování široké veřejnosti se žádoucími parametry. Podpora širokého zavádění nejmodernějších prvků aktivní bezpečnosti.

Bezpečnější účastníci silničního provozu

Holistické programy zaměřené na zkvalitnění chování účastníků silničního provozu. Kvalitní legislativa a efektivní sankčně motivační systém. Kampaně a vzdělávací akce za účelem zajištění zájmu široké veřejnosti o problematiku řádného používání zádržných systémů a bezpečnostních přileb, alkoholu v dopravě, respektování stanovených rychlostních limitů a dalších rizik. Vícestupňová příprava nových řidičů. Snížení závažné nehodovosti profesionálních řidičů a při používání dopravních prostředků při pracovní činnosti.

Péče po nehodě

Zdokonalení Integrovaného Záchranného Systému (IZS) a následné léčby a případné dlouhodobé rehabilitace zraněných při nehodách. Kvalitní vyšetřování dopravních nehod a odpovídající sankce proti jejich viníkům.

Podpořit akce v rámci Dekády akcí pro bezpečnost silničního provozu 2011 - 2020 mohou oficiální instituce, nevládní neziskové organizace, soukromé společnosti, hromadné sdělovací prostředky, ale také účastníci dopravních nehod, mladí lidé apod. Oficiální internetové stránky Dekády naleznete zde nebo na stránkách světové zdravotnické organizace WHO.

Richard Vlček ; Besip

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >