aktuálně: 41 uzavírek, 17 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Pneumatiky bez vzduchu

18. července 2012

Bridgestone představil na 42. ročníku Motor Show v Tokiu pneumatiky, které nepotřebují huštění. Na výstavě japonský pneumatikářský koncern předvedl pneu, u kterých není nutné hlídat tlak. A to z jednoduchého důvodu.

Ilustrační foto

Tyto pneumatiky vůbec žádný tlakový vzduch nepotřebují. Váhu vozu unesou díky loukotím vyrobeným z termoplastu. Vzpěry uvnitř pneumatiky přitom nesměřují paprskovitě od středu směrem ven, ale vedou šikmo od středu směrem ven na obě strany (pravo a levotočivě). To pneumatikám má pomoci lépe odolávat tlakům, kterým budou vystaveny například při rozjíždění a brzdění.

Výhodou nových pneumatik podle Brisgestonu například je, že jejich majitel ušetří čas a náklady potřebné pro jejich údržbu (zejména dofukování). Dalším plusem má být skutečnost, že použitý termoplast je stoprocentně recyklovatelný.

Koncept od Bridgestonu ale není ani zdaleka prvním svého druhu. O pneumatiky tohoto typu je zájem například na straně armád a různých bezpečnostních složek, protože s nimi nemůže být vozidlo vyřazeno z provozu kvůli průstřelu.

Richard Vlček ; Internet

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >