aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jsou retardéry na silnicích potřeba? Jednoznačně ano!

2. září 2008

Zpomalovacích pruhů v různých provedeních v České republice na silnicích stále přibývá. Podle mnoha odborníků je to dobře, jelikož podle nich se tím zvyšuje bezpečnost na cestách o třicet procent.

Nicméně každému musí být jasné, že nelze spoléhat jen na ně. Retardérů je na našich silnicích hned několik a platí pro ně určitá pravidla.

Jsou to klasické rovné pásy až po typy složené z kulatých „talířů“. Rovněž materiál je různý, od kovu přes beton až po plast. Na vozovku se skládají po částech a uchycují se šrouby do asfaltu či dlažby.

Umístění retardérů není povoleno na vozovkách první třídy, pouze nižších. O tom, kde se retardéry namontují většinou rozhodují zastupitelé města ve spolupráci s místní dopravní policií.

Často reagují na žádosti obyvatel. Podle expertů na dopravu zvyšují retardéry bezpečnost provozu až o 30 procent. Dokazují to ukazatelé nehodovosti v daných lokalitách. Navíc se tím snižuje možnost úrazů v oblasti škol a školek, jelikož většinou na těchto místech nalezneme takových retardérů nejvíce.

Osobně si myslím, že pokud je o umisťování těchto zpomalovacích prvků rozhodnuto rozumně, pak jistě dokonale plní svůj účel i funkci. To ostatně potvrzuje nejedna statistika!

Richard Vlček (Internet)

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >