aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Pozor na koupi vozu s exekucí

26. srpna 2008

Pokud se rozhodnete pro koupi vozu v některém z menších autobazarů v místě vašeho bydliště, pak je kromě jiného si potřeba dát pozor také na to, aby vůz nebyl součástí nějakého exekučního řízení předchozího majitele.

Známy jsou desítky takových případů, kdy si nový majitel užívá vůz třeba jen měsíc a poté přijde exekutor a auto mu sebere. Exekuce tak může dopadnout i na nevinného.

Důkazem je případ muže z Prahy, který tak přišel o 250 tisíc. V malém autobazaru koupil vůz, na který byla uvalena exekuce, což nevěděl. Tři roky starý Volkswagen Passat combi dovezl z Německa individuální dovozce pro malý vesnický bazar. Krátce po registraci v Česku vůz několikrát změnil majitele.

Mezi nimi byl i podnikatel, na kterého byla uvalena exekuce přesně v době, kdy vůz vlastnil. Ten jej však protizákonně prodal a malér byl na světě. Nic netušící nový majitel pak přišel nejen o automobil, ale také o peníze. Vymáhat je sice může soudní cestou, ale úspěch se v tomto případě očekávat nedá, jelikož podnikatel dluží peníze mnoha věřitelům, kteří se přihlásili o své pohledávky.

Předseda sdružení Sova vidí šanci ve vzniku rejstříku exekuovaných vozidel. „Pokud by Komora exekutorů byla ochotná, mohla by na svých internetových stránkách mít registr exekučně zabavených věcí, tedy i aut. Jde sice o práci navíc, ale proč by taková databáze nemohla existovat?“

Mluvčí komory exekutorů Pavel Kočiš však soudí, že problém je hlavně v nepoctivcích, kteří se svým majetkem nakládají i přes exekuční výměr. „Problém není ve včasném zablokování, ale v tom, že lidé nakládají se svým majetkem bez ohledu na zákaz,“ uvedl. Pokud se člověk, na jehož majetek je uvalena exekuce, rozhodne, že trestný čin spáchá, nikdo mu v tom podle něj nezabrání.

A jak se dá proti takovému jednání bránit?

- vyhnout se podezřelému nákupu v malém autobazaru

- raději nekupovat od soukromého prodejce, pokud jej neznáte a nemůžete si jej prověřit

- při podpisu smlouvy dbát nato, aby tam byl uveden datum prodeje vozidla.

Richard Vlček ; (Idnes)

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >