aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Auta v Česku výrazně zlevňují

4. srpna 2008

Poslední dobou jste si mohli všimnout v mnoha autobazarech, že starší ojetá auta dovezená ze zahraničí celkem výrazně zlevňují. Vše má na svědomí silná koruna, která už zasáhla do všech odvětví, tedy i do prodejnosti vozů.

Je to sice dobrá zpráva pro kupující, nicméně na druhou stranu je vidět, že automobily velice rychle ztrácejí na ceně a za rok může jejich hodnota v případě staršího modelu klesnout až o třetinu, což není při následném prodeji dobré.

Čím novější je prodávaný vůz, tím je pokles ceny znatelnější. Nicméně toto pravidlo platilo i v minulosti. Fabie se dnes dá koupit již od sto tisíc korun, Felicie pak klesly pod padesát tisíc.

Zda budou auta dál zlevňovat, bude záležet hlavně na kurzu koruny. Od něj se totiž odvíjejí především ceny dovezených aut z Německa. Díky dostupnějším cenám si lidé kupují v autobazarech čím dál více vozů a nebojí se kvůli tomu i zadlužit. Nicméně melivy spěchat, protože podle vývoje koruny půjdou ceny vozů po prázdninách opět mírně nahoru.

Podle posledních statistik se do Česka dovezlo v první polovině letošního roku přes 120 tisíc automobilů. V Česku je jich pak přihlášeno již přes sedm miliónů.

Richard Vlček (Internet)

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >