aktuálně: 41 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Besip se chce zaměřit na slušné řidiče a chodce

19. dubna 2012

BESIP se ve svých kampaních mnoho let zaměřoval přednostně na menšinovou část účastníků silničního provozu - na hříšníky. V nové strategii pro roky 2012 - 2013 budeme naproti tomu oslovovat většinu občanů, tvořenou ohleduplnými řidiči a pozornými chodci, kteří respektují nejen pravidla silničního provozu, ale i pravidla slušnosti a ohleduplnosti.

Ilustrační foto

Zastáváme názor, že bezpečnost na silnicích je bezpečností nás všech. Minulý rok zemřelo na následky dopravních nehod 707 osob. To není jen číslo, ale jsou to naši známí, přátelé, sousedé, babičky, dědové, děti, dcery, synové, tátové a mámy. Nezabíjí jen nepozornost, nezodpovědnost či náhoda, ale také naše lhostejnost. Pokud dokážeme přesvědčit opilého člověka, aby neusedl za volant, možná tím zachráníme jeden lidský život. To znamená, že třeba jeden kluk, nebo holčička zůstanou naživu. To přece stojí za to!

Budeme úzce spolupracovat se Svazem měst a obcí, Policií ČR, ale hlavně s vámi, občany. Proto jsme si zvolili i nové heslo SPOLEČNĚ - BEZPEČNĚ. K tomu, abychom mohli naši vizi začít naplňovat, budeme realizovat několik projektů.

Od července 2012 se bude modernizovat nejfrekventovanější dálnice v ČR - D1. To obnáší mimo jiné dopravní omezení, a tím i zvýšené riziko dopravních nehod. BESIP spolu s Ředitelstvím silnic a dálnic, Svazem měst a obcí, pojišťovnami, Policií ČR a dalšími zúčastněnými připravuje rozsáhlá opatření k prevenci nehod a v tom horším případě i k co nejrychlejšímu odstranění jejich následků. Řidiči budou informováni o aktuálních omezeních i trestech za jejich nedodržování, policie bude hlídkovat na modernizovaných úsecích 24 hodin denně a asistenční služby zkrátí dobu dojezdu k nehodám maximálně na 20 minut. Uvítáme, když nám budete pomáhat se šířením informací prostřednictvím dopravního zpravodajství nebo profilu BESIP na Facebooku. Modernizace bude probíhat na 21 úsecích a její odhadovaná doba je 5–10 let. Čeká nás mnoho výzev, ale věříme, že s vaší pomocí to zvládneme. Ti nejskvělejší z vás budou oceněni Cenou ministra dopravy nejobětavějšímu řidiči.

Dalším významným projektem je Moje bezpečná obec. Jistě jste si všimli, že města a obce mají nainstalována stacionární měřicí zařízení rychlosti – radary. Lidé si myslí, že se jedná o šikanu ze strany zastupitelů obcí a zastupitelé se bojí měřiče spustit, aby proti sobě své vlastní občany nepoštvali. BESIP by rád pomohl oběma stranám – starostům, aby si ověřili, že je jejich úvaha správná, a občanům, aby pochopili, že svou účastí na projektu pomohou především své bezpečnosti. V nejbližších dnech bude na webovou stránku www.dopravniinfo.cz umístěna mapa nehodových lokalit celé České republiky. Každý starosta, zastupitel, ale především občan si budou moci zkontrolovat, jestli mají na svém území nehodovou lokalitu a zda umístění radaru odpovídá její poloze. Pilotní testování projektu spustíme v září 2012 ve třech městech. Plošné měření začne v roce 2013. Během obou akcí se chystáme organizovat společná setkání.

Těšíme se, že jakmile bude zveřejněna mapa nehodových lokalit, začnete nám psát své postřehy na Facebook.

Každoroční aktivity BESIP budou probíhat i nadále. Budeme se snažit chodcům vysvětlovat důležitost reflexních prvků pro jejich viditelnost; učit děti, jak přecházet silnici a proč nosit na kole helmu; připomeneme motorkářům způsob bezpečné jízdy; naučíme maminky a tatínky, jak správně připoutat děti do sedačky; znovu ukážeme, že alkohol za volantem a rychlá či agresivní jízda zabíjí, a připravíme novou učebnici bezpečnosti silničního provozu pro druhý stupeň základních škol.

Můžete se těšit na nový program BESIP v České televizi. Doufáme, že si užijete náš nový interaktivní web, kde si děti budou moci zahrát hry a ještě k tomu se naučí bezpečnosti na silnici. Věříme, že nám napíšete své postřehy na facebookový účet BESIP.

A ještě jednu novinku na závěr. Vracíme se k našemu starému dobrému logu BESIP. Jeho původní autor, akademický malíř Karel Míšek, ho omladil tak, aby vám zůstalo nadále blízké.

Budeme se snažit to hrozivé číslo - 707 mrtvých v důsledku dopravních nehod za rok 2011 – snížit na minimum, ale bez vás to nedokážeme. Nebuďte prosím lhostejní, je to naše společná bezpečnost.

-ric- ; Besip

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >