aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Velikonoce 2012 v číslech podle Policie ČR

11. dubna 2012

Při velikonočních dopravních nehodách zemřeli 4 lidé. Z pohledu nehodových statistik je to nejnižší počet usmrcených za několik let. Na velikonoční provoz dohlíželo několik tisíc policistů. Nehodové následky významně ovlivnily také klimatické podmínky.

Ilustrační foto

V rámci celorepublikového dopravně-bezpečnostního opatření, avizovaného na úterní tiskové konferenci, na pátek (6. 4.), sobotu (7. 4.) a pondělí (9. 4.) dohlíželo na bezpečnost českých silnic přes 3400 policistů dopravní, pořádkové, cizinecké i kriminální policie. Strážci zákona v uvedených dnech zkontrolovali 41751 vozidel a zjistili 8187 přestupků.

Nejčastějším prohřeškem řidičů bylo nerespektování stanovených rychlostních limitů. Přestupek týkající se rychlosti řešili policisté ve 2681 případech. Přes 900 řidičů a spolujezdců nepoužilo za jízdy ve vozidle bezpečnostní pás a v 55 případech nebyl použit stanovený zádržný systém (autosedačka) k přepravě dítěte. Pod vlivem alkoholu přistihly hlídky 151 řidičů. U dalších 17 řidičů byla detekována jiná návyková látka. Další přestupky policisté řešili také v rámci regionálních dopravně-bezpečnostních akcí.

Z pohledu nehodovosti byly porovnávané 4 velikonoční dny (pátek – pondělí) nejméně tragické minimálně od roku 1991. Při nehodách zahynuly 4 osoby, což je o 9 méně než v loňském roce. Zranění utrpělo v souvislosti s nehodami 171 osob. Policisté vyjížděli k 624 dopravním nehodám, z nichž 62 bylo zaviněno pod vlivem alkoholu. Nehodovost v uvedených dnech ovlivňovala řada faktorů, mimo jiné horší povětrnostní podmínky, které se promítly v nižší intenzitě provozu.

Richard Vlček ; PČR

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >