aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Plaťte povinné ručení - vyplatí se to !

13. června 2008

V České republice přibližně každé dvacáté vozidlo nemá zaplacené povinné ručení. Nicméně tato ´maličkost´ vám může pěkně provětrat peněženku. Řidiči bez pojištění způsobí každý rok více než pět tisíc korun.

Pojišťovny většinou všechny škody postiženým uhradí, nicméně následně ji vymáhá po vinících nehod. Těm se pak může díky vysokým škodám na několik let změnit život, jelikož je většinou čeká splátkový kalendář, aby celou škodu uhradili.

Pokud škodu způsobí nepojištěný řidič, vstupuje do hry Česká kancelář pojistitelů (ČKP), aby z garančního fondu, který spravuje a do kterého přispívají pojišťovny poskytující na českém trhu povinné ručení, uhradila poškozeným jejich oprávněné nároky. Následně, a to velmi účinně, vymáhá veškerou vyplacenou úhradu škody na viníkovi.

I zdánlivě drobná nehoda, může mít naspím konci škodu za několik miliónů. To se většinou týká především na újmě na zdraví. Jeden příklad za všechny... Nezletilý patnáctiletý mladík havaroval na nepojištěném motocyklu Jawa 50. Škoda na motorce byla sice nulová, ale spolujezdec byl těžce zraněn a mladík tak musí zaplatit škodu přesahující 20 miliónů korun.

Až do 18 let budou splátky platit rodiče, poté již bude hradit veškeré náklady sám mladík a jistě jej nečeká v životě nic příjemného...

Richard Vlček (Internet)

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >