aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Vyrazte klidně bez řidičáku - nebude to trestné !

9. června 2008

Podle návrhu na změnu novely trestního zákona čeká na ne-řidiče, kteří rádi usedají za volant bez řidičáku, menší novinka. Jejich prohřešek už totiž nebude trestným činem, ale pouze přestupkem, za který bude hrozit jen pokuta. Vězení ani soud se konat nebudou… Novela už v parlamentu prošla prvním kolem schvalování.

Změnu do zákona dostalo ministerstvo spravedlnosti. „Nepřijde mi adekvátní, aby někomu, kdo s půjčeným autem ujede pár metrů, hrozilo trestní stíhání a soud,“ řekl v úterý Pavel Šámal, který je hlavním tvůrcem úprav. „Proto navrhujeme, aby to byl jen přestupek,“ dodal.

Dosud platné tresty, které platí od července 2006, podle něho stejně neměly natolik odstrašující funkci, aby lidé bez řidičského oprávnění přestali jezdit autem.

Je tu však ještě jeden důvod, proč ministerstvo spravedlnosti změnu prosazuje. Soudcům kvůli projednávání trestného činu „řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění“ přibyla práce. Od července 2006 museli takových případů řešit téměř 17,5 tisíce. A ministerstvo je chce těchto případů zbavit.

Ministerstvo dopravy se naopak snažilo změnu zastavit. Neúspěšně. „Marně jsme vedení ministerstva spravedlnosti žádali, ať to zmírnění do zákona nedávají,“ řekla náměstkyně ministra dopravy Daniela Kovalčíková.

Ani dopravní experti nejsou novinkou nadšeni. Podle nich si to lidé, kteří jezdí bez řidičského průkazu (buď jim ho úřady už zabavily, nebo ho dotyčný člověk vůbec neměl), vyloží tak, že řídit „bez papírů“ není přece tak špatné.

„Případů, kdy lidé vůbec nechodili do autoškoly, a přesto aktivně jezdí autem, přibývá. A bohužel přibývá i nehod, za které tito řidiči mohou,“ podotkl Pavel Kuchálik z Ústředního automotoklubu České republiky.

Ústavněprávní výbor parlamentu se zákoníkem bude zabývat znovu za dva týdny. Hlasovat o konečné verzi by měli poslanci až po letních prázdninách. Ministerstvo spravedlnosti stále počítá, že nový zákoník začne platit od ledna příštího roku.

-ric- ; (Idnes)

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >