aktuálně: 37 uzavírek, 37 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Motorkářů bude jen přibývat

21. května 2008

Přestože je nemají řidiči v automobilech příliš v lásce, nezbude jim nic jiného, než se s motorkáři na našich silnících smířit. Podle posledních statistik totiž prodeje motorek rekordně stoupají, a tak se dá očekávat i zvýšený počet motocyklistů na silnicích.

Nicméně ruku v ruce s tímto trendem jde také to, že se zvyšuje počet nehod mezi automobilisty a motorkáři. Přitom nejčastější příčinou je nedání přednosti v jízdě. Většinou takový střet odnese nepříliš dobře chráněný motocyklista.

Podrobnější rozbor motocyklových nehod ukazuje, že při střetu automobil - motocykl je nejčastější příčinou (42 %) nedání přednosti v jízdě automobilem motocyklu, na druhém místě (26 %) je nedání přednosti v jízdě automobilem motocyklu při odbočování doleva, třetí příčku (20 %) získala situace, kdy řidič automobilu nezaregistruje předjíždějícího motocyklistu a sám začne předjíždět nebo odbočovat.

Je ale samozřejmě v zájmu nás všech, abychom si více všímali a především se vždy plně věnovali řízení. Je jasné, že k nehodám bude docházet i nadále, nicméně můžeme být k motorkářům mnohem ohleduplnější, což samozřejmě platí také pro ně samotné.

Sám cestuji poměrně hodně a s motorkáři mám bohaté zkušenosti. A jak zní tedy moje rada na závěr: „Je mnohem lepší mít motorkáře před sebou, než jej neustále sledovat ve zpětném zrcátku za sebou.

Když tedy nějakého vidím, jak se blíží, rozhodně mu nezačnu křižovat cestu nebo se s ním dokonce honit. Pokud jej v klidu pustím, často poděkují a jedou si vesele dál po svém. Je totiž jasné, že svými riskantními manévry jej rozhodně nezastavím a to, že jezdí rychle, z pozice řidiče v osobním voze také příliš neovlivním.“

Richard Vlček ; (Idnes)

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >