aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Motorkářů bude jen přibývat

21. května 2008

Přestože je nemají řidiči v automobilech příliš v lásce, nezbude jim nic jiného, než se s motorkáři na našich silnících smířit. Podle posledních statistik totiž prodeje motorek rekordně stoupají, a tak se dá očekávat i zvýšený počet motocyklistů na silnicích.

Nicméně ruku v ruce s tímto trendem jde také to, že se zvyšuje počet nehod mezi automobilisty a motorkáři. Přitom nejčastější příčinou je nedání přednosti v jízdě. Většinou takový střet odnese nepříliš dobře chráněný motocyklista.

Podrobnější rozbor motocyklových nehod ukazuje, že při střetu automobil - motocykl je nejčastější příčinou (42 %) nedání přednosti v jízdě automobilem motocyklu, na druhém místě (26 %) je nedání přednosti v jízdě automobilem motocyklu při odbočování doleva, třetí příčku (20 %) získala situace, kdy řidič automobilu nezaregistruje předjíždějícího motocyklistu a sám začne předjíždět nebo odbočovat.

Je ale samozřejmě v zájmu nás všech, abychom si více všímali a především se vždy plně věnovali řízení. Je jasné, že k nehodám bude docházet i nadále, nicméně můžeme být k motorkářům mnohem ohleduplnější, což samozřejmě platí také pro ně samotné.

Sám cestuji poměrně hodně a s motorkáři mám bohaté zkušenosti. A jak zní tedy moje rada na závěr: „Je mnohem lepší mít motorkáře před sebou, než jej neustále sledovat ve zpětném zrcátku za sebou.

Když tedy nějakého vidím, jak se blíží, rozhodně mu nezačnu křižovat cestu nebo se s ním dokonce honit. Pokud jej v klidu pustím, často poděkují a jedou si vesele dál po svém. Je totiž jasné, že svými riskantními manévry jej rozhodně nezastavím a to, že jezdí rychle, z pozice řidiče v osobním voze také příliš neovlivním.“

Richard Vlček ; (Idnes)

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >