aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Na MD budou zřejmě chybět peníze

8. září 2011

Návrh ministerstva financí na objem prostředků pro financování dopravní infrastruktury způsobí zásadní kolaps v celém rozvoji dopravní infrastruktury České republiky. Pokud vláda schválí návrh předložený ministerstvem financí, bude dopravní infrastruktura postrádat až 10 miliard korun.

Ilustrační foto

Tento škrt se významně projeví nejen v radikálním zpomalení výstavby silničních a železničních komunikací nebo jejich údržby, ale současně se nezanedbatelně dotkne i ekonomiky země.

Podle návrhu předloženého ministerstvem financí půjde v roce 2012 na financování dopravní infrastruktury 37 miliard korun. „Uvedená částka je zcela mimo rámec potřeby Státního fondu dopravní infrastruktury. K dalšímu rozvoji dopravní infrastruktury potřebujeme minimálně 45,8 miliardy korun. Prostě na záchranu evropských peněz musíme nutně získat nejméně o 8,8 miliard korun více,“ říká ministr dopravy Pavel Dobeš.

Podle ministerstva dopravy se nižší rozpočet zásadním způsobem projeví v celém systému výstavby dopravní infrastruktury. Omezení budou platit pro silnici i železnici.

Vedle samotných omezení na stavbách přinesou menší investice v dopravě i dopady ve vztahu k financování ze zdrojů Evropské unie. Česká republika díky předchozímu vedení MD a MF profinancovala 20 miliard korun na neuznatelné projekty, například na dálnici D8, na kolínském mostě a na nepovolené vícepráce.

„Těchto 20 miliard nám nebude EU uznáno, tedy vráceno. Nebo chcete-li, zaplaceno, pokud pro ně nenajdeme jiné projekty. Dalších 16 miliard je ohroženo, jestliže nedostavíme železniční koridory do roku 2015. Je logické, že s těmito stavbami musíme začít ihned. V součtu nám u Evropské unie pro další roky leží 36 miliard, o které zatím přicházíme, pokud ministerstvo financí nezmění svůj přístup k rozpočtu na rok 2012,“ uvádí Pavel Dobeš.

Snížení rozpočtu na rok 2012 bude mít vliv i na příjmy. Pokud se nebudou stavět nové silnice, bude to mít dopad na nižší výběr mýta. Očekávané ztráty se pohybují v objemech stovek milionů, až v řádech miliard korun.

Podle ministra dopravy Pavla Dobeše je nutné návrh ministerstva financí zásadním způsobem upravit a doplnit další prostředky do rozpočtu SFDI na rok 2012. „V době ekonomické recese je potřeba, aby stát hledal impulsy pro udržování dynamické ekonomiky, zaměstnanosti a podpory podnikání. Dopravní infrastruktura má na všechny tyto oblasti ohromný vliv. A této skutečnosti si, myslím, musejí být všichni ministři vědomi,“ dodává Pavel Dobeš a pokračuje dále „Je jasné, že následující jednání vlády o rozpočtech bude pro každého občana této země klíčové. Jde totiž o to, jestli budou jeho vlaky jezdit a v jakém stavu budou jeho silnice.“

Samozřejmostí je, že i Ministerstvo dopravy chystá na následující období sérii úsporných opatření, mimo jiné je nezbytně nutné stavět levněji a kvalitněji.

„Jsme připraveni na naší straně maximálně šetřit. Bohužel závazné smlouvy přijaté v minulosti zatěžují současnost a my s nimi nemůžeme pohnout. I proto potřebujeme chybějících 10 miliard korun z ministerstva financí na rok 2012. Stále pevně věřím, že koalice prokáže svou odpovědnost k budoucnosti. Konkrétně v tomto případě k budoucnosti dopravní infrastruktury České republiky a tedy i její konkurenceschopnosti,“ uzavírá ministr Pavel Dobeš.

-ric- ; -mvdr-

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >